Johan Dijkstra

Docent Aardrijkskunde op Luzac Lyceum Amsterdam en Luzac Haarlem

“Wat ik fijn vind aan het geven van examentrainingen is dat je toewerkt naar een doel. Het CE is voor iedereen hetzelfde, een ultiem moment waarvoor we een weekend lang samen alles op alle zetten. Het is daarbij belangrijk om een goede sfeer te creëren, af en toe een flauwe grap, maar vooral met een doel in ogen: duidelijk kijken waar je punten kunt winnen. Weten waar het op stuk kan lopen en waar verbetering mogelijk is, dat is de ervaring die wij als docenten hebben. Vaak weten leerlingen echt veel meer dan ze op papier laat zien. Sommigen hebben een problemen met de atlas, anderen onzekerheid met antwoorden, schrijven de verkeerde dingen op, of vinden hoge- en lagedrukgebieden lastig.”

“Als ik alleen al op het bord zet wat we tijdens het weekend gaan doen, zie ik vaak een soort van opluchting. Het lijkt heel veel stof, maar als je het in een overzicht voor je ziet, merk je dat het best te behappen is. Gaandeweg het weekend zie je het ijs breken. Sommige leerlingen worden door hun ouders gedwongen om een examentraining te volgen en zijn er niet uit vrije wil, maar vooral in de pauzes merk je dat je een band krijgt met leerlingen. Ze laten zien wat ze niet kunnen en geven mij het gevoel dat ze geholpen willen worden, dat vind ik enorm motiverend. Ik zit hier, help me maar! Die ontvankelijkheid maakt het heel dankbaar om dit werk te doen.”

“Wat je beroep ook is, iedereen wil aantoonbaar dingen beter maken, situaties verbeteren. Dat je dit tijdens een examentraining in zo’n kort tijdsbestek kunt doen: er is niks motiverender dan dat.”

Wil jij ook een examentraining volgen? Bekijk hier het aanbod.