Terug naar alle nieuwsberichten

Luzac is trots op: onderwijsadviseur Lorraine

Elk schooljaar weer zijn we trots. Trots op onze leerlingen, die we zien groeien en opbloeien. Luzac vormt dé opstap om niet alleen tijdens de middelbareschooltijd, maar ook daarna ambities waar te maken. Wat doen onze oud-leerlingen nu? Hoe ziet hun carrière eruit? En waar zijn zij het meest trots op? We spreken Lorraine Kuiper: een oud-Luzac leerling die in de wieg is gelegd voor het salesvak. Waar ze in 2007 instroomde bij Luzac om van KB te groeien naar TL én havo, is ze nu weer aan boord als onderwijsadviseur/ accountmanager.

Wilde je altijd al de sales in?

Sales is er vroeger met de paplepel ingegoten. Mijn ouders zijn allebei ondernemer in hart en nieren; aan de eettafel ging het dan ook altijd over verkoop en klanten. Met Koninginnedag was ik de eerste die op een kleedje ging zitten en ik nam nagellakjes mee naar verjaardagen om tegen een kleine vergoeding nagels van gasten te verzorgen. Kortom: ik wist dat mijn toekomst in de verkoop lag.

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Ik ben na de havo naar TMO Fashion Business School gegaan. Daar heb ik mijn bachelor in business administration gehaald. Met wat ervaring vanuit een salesstage bij Happy Socks, ging ik aan de slag als accountmanager bij Soyaconcept. Daar besefte ik dat ik het kunstje ook zelf kan en heb ik mijn droom verwezenlijkt: een onderneming in de modebranche. Ik had snel een mooie showroom voor mijn modeagentuur LSK Fashion Agency. Ik ontmoette een grote Franse leverancier op een beurs en had snel een band opgebouwd met retailers aan wie ik verkocht. Samen gaan voor een mooie winst vond ik het mooiste wat er is. Mijn motto is dan ook: als ik een glimlach op het gezicht van mijn klant of collega kan toveren, behalen we samen des te meer succes en is mijn dag geslaagd!

Het was fantastisch, mijn verkoopcijfers hadden een stijgende lijn. Maar toen corona toesloeg in 2020 crashte die lijn. Helaas moest ik stoppen. En dan blijkt: ondernemen is echt een risico. Ik heb er veel van geleerd. Mensen vragen weleens of ik het gevoel heb dat ik heb gefaald. Maar in tegendeel; dit lag compleet buiten mijn macht. Zelfs met mijn winnaarsmentaliteit en doorzettingsvermogen kon ik als startende ondernemer niet tegen corona opboksen.

Ik vind het mooi dat ik als onderwijsadviseur bij Luzac de ondersteuning die ik vroeger nodig had, nu kan aanbieden. Ik kan spreken vanuit ervaring en weet hoe hard je moet werken bij Luzac om je doelen te behalen. Mijn herinneringen van hoe Luzac mij heeft geholpen, neem ik nu mee naar andere scholen. Daar ga ik in gesprek over hoe we samen onze krachten kunnen bundelen voor het maximale resultaat: trotse leerlingen en mooie cijfers.

Hoe was jouw schooltijd?

Toen ik kleuterde zagen mijn ouders al dat mijn ontwikkeling anders was dan die van andere kinderen. Ik liep en sprak heel snel. Maar lezen, dat ging écht niet. Mijn dyslexie heeft tijdens het grootste deel van mijn schooltijd een obstakel gevormd. Ik werd steeds uit de klas gehaald voor remedial teaching, waardoor mijn ontwikkeling in andere vakken ver achterbleef. En er werd een enorme druk op het lezen gelegd. Ik werd benaderd alsof ik dom was, dat was heel demotiverend en maakte me onzeker.

Op de middelbare school begon ik in een kader/tl-klas, waarna ik afzakte naar kader/basis. Ik kwam écht niet mee door mijn dyslexie, doordat ik niet de juiste hulp kreeg. Daar wilden mijn ouders wat aan doen. Gelukkig kende ik al wat kinderen die naar Luzac gingen. Na een kennismakingsgesprek waren we direct om en stroomde ik in bij Luzac Den Bosch, op tl-niveau. Alleen op deze vestiging was er nog plek. Ik moest er elke dag een behoorlijke reis voor maken vanuit Utrecht, maar ik wist dat ik dit wilde.

Wat maakte dat een verschil: er werd naar me geluisterd, ik kon lezen van blauw papier en toetsen werden voor mij ingesproken. Al snel bleek dat het er wel in zat, maar het kwam er eerder gewoon nog niet uit. Simpelweg doordat ik niet de handvatten kreeg die ik nodig had. Ik kon bij Luzac al mijn vragen stellen en docenten legden de stof nog eens een-op-een uit. Je voelt je echt gezien en gehoord.

Bij Luzac is niemand dom. Iedereen is gelijk en als je iets minder goed meekomt, krijg je meer het woord. Een fout antwoord is niet per se slecht, je leert ervan. Dat maakt de leeromgeving niet alleen veilig, maar ook tot een plek waar je optimaal kunt groeien.

Toen ik was geslaagd voor het tl-examen, had ik de smaak goed te pakken: ik ging door naar de havo bij Luzac Utrecht. In 2011 had ik ook mijn havodiploma bemachtigd!

En Luzac geeft mij ook nu weer handvatten om me verder te ontwikkelen: ik volg naast mijn baan een master business administration!

Wat is je het meest bijgebleven van jouw tijd bij Luzac?

M&O- en economiedocenten hadden veel praktijkervaring die ze meenamen naar de les. Die vertaalslag van het bedrijfsleven naar de lesstof vond ik leuk. Ze hadden een mooi verhaal om te vertellen. En één docent importeerde, naast zijn docentschap, garnalen uit Suriname. Had de klas gemiddeld een 7,5 voor een toets? Dan kwam er een garnalenparty. De garnalen gingen door een tempurabeslag en werden op school gebakken. Dat vonden we allemaal heel leuk!

Waar ben je trots op?

Op dat ik nooit heb opgegeven. Wat je doelen ook zijn: als je iets écht wilt, dan kun je het! Dat is ook terug te zien in de schooltijd van mijn zusje. Mijn zusje is al begonnen vanaf de brugklas, na een BBL-schooladvies. Ze kwam met dyscalculie en een flinke achterstand in exacte vakken op Luzac terecht. Op haar vorige school werd haar afgeraden om deze vakken mee te nemen naar havo 4. Maar wonder boven wonder is zij bij Luzac voor al haar exacte vakken op vwo-niveau geslaagd. Op haar examenuitreiking werd het liedje ‘als ik kon toveren’ voor haar afgespeeld.

We hebben het thuis nog veel over Luzac. Mijn vader zegt altijd: ‘’mijn dochters hadden nergens anders een hoger rendement kunnen behalen dan bij Luzac. ‘’ Ik ontpopte me er tot wie ik ben. En daar ben ik trots op.

Meer lezen

Luzac is niet alleen trots op Lorraine, maar op alle alumni! Een aantal zijn Lorraine al voorgegaan in deze reeks. Lees hier alle verhalen.