Yvonne, moeder van Vincent

“De drijfveer van Luzac is het beste uit elke leerling halen.”

Wat maakt naar school gaan op Luzac zo bijzonder? We vroegen het Yvonne, de moeder van Vincent en Antonia.

“Onze zoon Vincent is dyslectisch en na twee jaar regulier voortgezet onderwijs, hebben wij ons tot Luzac gewend. Bekend terrein, want onze dochter Antonia heeft vanaf de brugklas tot haar havo-eindexamen op Luzac gezeten. Ook zij heeft dyslexie en was hierdoor onzeker over haar prestaties. We zochten toen een school die haar alle aandacht en meer zelfvertrouwen zou geven. Antonia heeft haar havodiploma behaald en is een zelfverzekerde jonge vrouw geworden. Onze ervaring met Antonia was doorslaggevend in ons besluit om ook met Vincent naar Luzac te gaan.”

“Kleinschalig goed onderwijs, volop structuur, nooit lesuitval en persoonlijke begeleiding. De primaire drijfveer van Luzac is niet het slagingspercentage, maar het beste uit elke leerling halen. Natuurlijk was het even wennen voor Vincent. Van een bruisende scholengemeenschap naar een kleine school en weinig klasgenoten. Maar ook dan kun je het gezellig maken! Sterker nog: contacten krijgen juist veel sneller verdieping. Heel leerzaam. Vincent kan zich nu veel beter concentreren en zijn cijfers schieten omhoog.”

“De dagen zijn lang en intensief, maar dan heb je ook wat. Het kwartje is bij hem gevallen, je moet werken om iets te bereiken. Wat wel scheelt, is dat hij zijn huiswerk op school maakt, dus thuis hoeft hij bijna niets meer te doen. De gesprekken met docenten kan hij ontzettend waarderen. Hij merkt dat hij gezien en begrepen wordt, dat ze in hem investeren. Hij neemt de dingen ook echt van ze aan, dat is bij een puber toch altijd weer een uitdaging.”

“Vincent is van nature heel rustig. In de klas houdt hij zich het liefst op de achtergrond. Op een dag werd hij de les uitgestuurd. Hij snapte er niets van, hij had toch niets verkeerd gedaan? Maar wat bleek… hij was eruit gestuurd omdat hij niets zei. Een wijze les: hij moest wat meer van zich laten horen. Door dit soort ludieke ingrepen maken leerlingen een enorme ontwikkeling door. Ik wil Luzac ook graag een compliment geven voor hoe er tijdens deze coronatijd wordt omgegaan met het lesgeven op afstand. De kwaliteit blijft goed en de lijnen met zowel de leerlingen als met ons als ouders blijven kort. Heel knap!”