Marcel Joziasse, docent

“Wij halen veel meer uit leerlingen dan ooit voor mogelijk werd gehouden.”

Wat maakt werkzaam zijn op Luzac zo bijzonder? We vroegen het docent Marcel Joziasse.

Wat is jouw rol op school? Wat zijn jouw drijfveren bij Luzac?

​“Ik ben docent geschiedenis. ​Zo’n 10 jaar geleden ben ik op Luzac begonnen en nog altijd voel ik me erg thuis bij dit type onderwijs. Kleine klassen, gemotiveerde leerlingen, veel ruimte om bezig te zijn met de inhoud, alle vrijheid om mezelf te ontwikkelen en veel kansen om leerlingen op uiteenlopende manieren te helpen. Alles waar Luzac voor staat, past bij mij als mens.”

Hoe ziet jouw  gemiddelde werkdag eruit?

“Omdat ik bij Luzac Breda de enige geschiedenisdocent ben, betekent het dat ik ieder lesuur een andere klas voor me heb. Op verschillende niveaus, met andere boeken, andere onderwerpen en andere leervragen. Dit zorgt voor veel afwisseling en veel uitdaging. Lesgeven is op deze manier erg intensief, maar vooral ontzettend leuk. Het houdt me scherp en enthousiast en dat breng ik graag over op de leerlingen.”

Wat maakt Luzac een goede school voor de leerlingen?

“​Ik heb de afgelopen jaren vele leerlingen voorbij zien komen waarbij ik zeker weet dat ze op hun vorige school niet hadden bereikt wat ze op Luzac wél hebben bereikt. Dat bedoel ik niet vervelend richting die andere scholen, want daar beschikken ze simpelweg niet over het systeem en de middelen om maatwerk te bieden. Ik zie het vooral als toegevoegde waarde dat Luzac dit kan betekenen binnen het Nederlandse onderwijswereldje.”

“​De dagen zijn best lang, leerlingen volgen lessen en zitten in de studiezaal voor studeren en het maken van huiswerk. Daar moeten ze altijd echt even aan wennen, maar ze merken ook dat het hen veel oplevert. Thuis hoeven ze vaak bijna niets meer te doen en ze worden optimaal voorbereid op toetsen en examens.”

“En vooral met de persoonlijke begeleiding van leerlingbegeleider en docent, halen wij veel meer uit leerlingen dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Dat geeft ons allemaal een ontzettende kick! Een gevoel dat ik nog heel lang hoop te kunnen ervaren.”