Else Joosten, docent

“Ik kan echt iets betekenen voor leerlingen”

Wat maakt werkzaam zijn op Luzac zo bijzonder? We vroegen het docent Else Joosten.

Wat is jouw rol op school? Wat zijn jouw drijfveren bij Luzac?

“Ik geef de Franse en Nederlandse lessen. In ruim tien jaar onderwijs is dit pas het tweede jaar dat ik geen leerlingbegeleider ben. Toen ik naast Frans ook Nederlands ging geven, was het verstandig om keuzes te maken. Kwaliteit van het onderwijs staat voorop! Gelukkig hoef je als docent bij Luzac geen mentor te zijn om je leerlingen goed te leren kennen. Door onze kleinschaligheid weet ik precies wat mijn leerlingen individueel nodig hebben en kan ik veel tijd en aandacht aan ze besteden. Dat is dan ook een belangrijke drijfveer en motivatie voor mij: echt iets kunnen betekenen voor leerlingen. Elke vraag kunnen beantwoorden en altijd dat stapje extra kunnen zetten.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Mijn dagen laten zich nauwelijks voorspellen. Ik geef twee vakken aan alle klassen, van brugklas tot en met 6 vwo. Tijdens die lessen behandel ik talloze aspecten binnen het Frans en Nederlands, van ‘de grammatica die nooit verandert’ tot actuele nieuwsberichten die altijd anders zijn. Dat verveelt nooit. Daarnaast verzorg ik steunlessen waarmee we voorkomen dat onze leerlingen achterstanden opbouwen. Dit kunnen leerlingen zijn die moeite hebben met het betreffende vak, of leerlingen die ziek waren of aan topsport doen en hierdoor lessen gemist hebben. Het is erg leuk om op een afwisselende manier met mijn werk bezig te zijn en het beste in leerlingen naar boven te halen.”

Wat maakt Luzac een goede school voor de leerlingen?

“Bij Luzac is het onmogelijk om anoniem je schooltijd door te komen. Iedereen kent elkaar en houdt elkaar scherp. Leerlingen bloeien op, verleggen hun grenzen en proeven al snel het succes. Luzac is een goede school omdat we in kansen en oplossingen denken. Ambities krijgen voorrang. Door structuur, goed onderwijs en persoonlijke begeleiding gebeuren er mooie dingen. Er is heel veel mogelijk, want Luzac is flexibel. Wat overigens niet wil zeggen dat de leerling alles bepaalt, er zijn duidelijke kaders en regels. En bij ons leer je niet alleen voor je diploma, je werkt ook aan je sociale vaardigheden.”