Terug naar alle nieuwsberichten

Luzac Den Haag haalt €8.000,- op voor stichting Globewise!

Luzac Den Haag organiseerde 12 april een benefietavond voor stichting Globewise, een organisatie die zich inzet voor verbetering van het onderwijs in ontwikkelingslanden. Dit event organiseert Luzac in het kader van onze eigen Levenskunde-leerlijn, waarbij we de handen ineenslaan met de stichting voor een internationale verdieping. De avond was een groot succes, met een totale opbrengst van maar liefst €8.000,-!

De benefietavond vormt een feestelijke afsluiting van het Levenskundeblok ‘Internationaal’, waarin leerlingen de wereld buiten hun eigen bubbel ontdekken. Dat doen ze door in contact te komen met scholen uit een ontwikkelingsland. Dit jaar legden ze een connectie met een Indiase school: leerlingen stuurden elkaar onder andere brieven over wie ze zijn en wat ze leuk vinden, maakten filmpjes over hun ambities en interviewden hun favoriete docent. Zo ontdekten ze hoe het leven daar is en zagen de leerlingen daar hoe het hier is.

Alle Lyceum-leerlingen zetten zich in

Leerlingen maakten niet alleen kennis met hun eigen blik op de wereld, maar ontwikkelden tevens hun organisatievaardigheden door mee te helpen vóór en op het benefietevent. Zij gingen langs lokale ondernemers die vol enthousiasme hun bijdrage leverden. Leerlingen maakten tevens posters voor door de school, stelden een playlist met Indiase muziek samen en gingen de keuken in voor mocktails en Indiase cake. Ook kregen ze een Bollywood-dansworkshop voor een optreden tijdens de avond. Daarvoor moesten veel leerlingen even uit hun comfortzone stappen, maar dankzij het enthousiasme van lerares Sandhia deden zelfs de jongens uit de 4e en 5e vrolijk mee.

De organisatie van de benefietavond stond onder leiding van rector Pauline Heistein en Danny Vervenne, aardrijkskundedocent en leerlingbegeleider. Ze waren beiden trots op de betrokkenheid van de leerlingen en hoe ze zich hebben ingezet voor het goede doel. Danny merkte op: “De leerlingen begrepen goed waarvoor ze het deden. Tijdens de levenskundelessen zagen ze hoe het leven in India is en waarom het zo belangrijk is dat de leerlingen daar onderwijs krijgen. Daardoor zetten ze zich er extra graag voor in.”

Op de veilingtafel prijkten 47 kavels: variërend van broodjes Haagse bal, Italiaanse producten en een voucher voor een sterwaardig diner van ondernemers tot zelfgemaakte kunstwerken van brugklassers, champagneflessen van ouders en items van Globewise zelf (denk aan een schooluniform, maaltijden en boekenpakketten).

Een avond voor in de boeken

Toen de hele school ondergedompeld was in de Indiase cultuur druppelden om 19.30 vijftig ouders de studiezaal binnen. Ze begaven zich op een Indiase markt waar ze met consumptiebonnen in de vorm van roepies drankjes en hapjes haalden. Vervolgens werd de avond afgetrapt met het Bollywood-dansoptreden en hoorden bezoekers hoe leerlingen en de leerlingbegeleiders die de levenskundelessen geven het contact met de Indiase scholen ervaarden.

Toen was het tijd om de veiling te starten. Van het eerste tot het laatste kavel werd er volop geboden. Het broodje bal van slagerij Dungelmann ging voor € 110,- weg en ook de graffitiwerkjes van brugklassers brachten meer dan €100,- op. De veilingmeester sloeg zijn hamer bij prachtige bedragen voor de items van Globewise zelf. Na het laatste kavel zat de school op een eindbedrag van € 7.570, maar toen kwam een vader naar voren om het bedrag af te ronden naar € 8.000,-. Een fantastische opbrengst!

Die opbrengst is in zeer goede handen en gaat naar schoolbeurzen voor meisjes uit de armste gezinnen, waardoor zij – anders dan hun ouders – wel hun middelbareschooldiploma kunnen halen en meer kans krijgen op een betaalde baan. En daarnaast dient het bedrag als aanvulling op lerarensalarissen, bij een school voor kinderen van kasteloze ouders, om het verloop van docenten tegen te gaan.

Rector Pauline Heistein blikt vol tevredenheid op de benefietavond terug. ‘’Dat we €8.000,- zouden opbrengen, had ik nooit durven dromen. Daarnaast vond ik het prachtig om te zien dat alle leerlingen de hele avond hun verantwoordelijkheid namen en onwijs genoten van de veiling, heel leuk én leerzaam! De veilingmeester deed het fantastisch. En bij de ouders zag ik een community-gevoel ontstaan; een verbinding met elkaar en onze school. De sfeer zat er goed in. Al met al was het een zeer succesvolle avond!’’