Terug naar alle nieuwsberichten

Luzac te gast bij Scheefgroei

In het programma Scheefgroei gaat Jeroen Pauw in gesprek over ongelijkheid op het gebied van onder andere de arbeidsmarkt, gezondheid en de woningmarkt. De eerste aflevering stond in het teken van onderwijs. Twee Luzac-ouders waren erbij. Zij vertelden over hun keuze voor Luzac, die vooral op de school is gevallen door de kleine klassen, het maatwerk en de persoonlijke aandacht.

Tijdens de aflevering werd onder andere besproken dat veel leerlingen in groep 8 een te laag schooladvies krijgen. Zo vertelde Tannaz dat ze een praktijkadvies kreeg. Binnen een jaar bewees ze dat dit advies niet paste; ze stroomde door naar de havo. De oorzaak van een te laag advies? Er wordt niet in de leerling geloofd. Maar daarnaast kwam ook de timing van de niveauselectie ter sprake. Nederland voorsorteert, in vergelijking met andere landen, namelijk erg vroeg. Dat maakt het lastig om het juiste niveau te bepalen.

Luzac gelooft erin dat elke leerling het in zich heeft om te groeien naar het passende niveau. Daarom beginnen leerlingen bij Luzac niet in een voorgesorteerde eerste klas, maar in een brede, tweejarige brugklas. Zo kunnen wij goed de tijd nemen om vast te stellen welk niveau écht past en krijgen leerlingen de ruimte om te laten zien wat ze kunnen.

Tijdens het programma werd geconcludeerd dat niet alleen een latere selectie, maar ook persoonlijke aandacht in kleine klassen veel bijdraagt aan de prestaties van een kind. Zo vertelde schooldirecteur Roelie dat, wegens een lerarentekort, er wel eens 52 leerlingen in één klas zitten. Docent Merel gaf aan dat ze in een grote klas niet de mogelijkheid heeft om leerlingen individueel te helpen. Voor Luzac-moeder Helma was de grote klas en een gebrek aan persoonlijke aandacht een reden om haar zoon, met dyslexie, naar Luzac te laten gaan. Daar krijgt hij namelijk het maatwerk en de aandacht die hij nodig heeft.

Bekijk de onderwijsaflevering van Scheefgroei.