Terug naar alle nieuwsberichten

Het roer moest om en gíng om voor Robert Jan

“Het zit er wel in, maar het komt er niet uit”. Deze uitspraak hoorde Robert Jan vroeger regelmatig. Bijvoorbeeld na de matige CITO-score op de basisschool en tijdens het vastlopen op de middelbare school. In 5-VWO zou Robert Jan blijven zitten. Geen optie, wat hem betreft. Het roer moest om! Op naar Luzac. En toen? Binnen één jaar behaalde hij zijn VWO-diploma, waarna hij eerst zijn Bachelor Biologie aan de Universiteit Utrecht behaalde en vervolgens zijn Master in Sustainable Business & Innovation. Nu is hij consultant bij Liander en gaat zijn carrière als een speer. We stellen Robert Jan een paar vragen.

Hoe heb je jouw middelbare school periode ervaren?

Die periode bestaat uit twee uitersten: de jaren op de middelbare school in Ermelo en mijn Luzac-jaar in Zwolle. Voor een plaats als Ermelo, met amper 25.000 inwoners, was de middelbare school best groot. De school bediende de gehele regio, er zaten destijds zo’n 2.500 leerlingen op. Ik herinner me vooral de drukte. Overal stonden, zaten of liepen leerlingen. Teveel prikkels voor mij. Je kunt dan in jezelf keren, of je wordt zélf druk. Dat laatst geldt voor mij. Mijn spanningsboog werd steeds korter, ik kon me nauwelijks concentreren. Vooral tijdens Nederlands, Frans en wiskunde was ik niet te houden. Ik vond die vakken saai en de docenten konden me niet boeien. Natuurlijk had ik hulp nodig, of in ieder geval een andere aanpak. Maar ja, zo werkte het blijkbaar niet, ik kon nergens terecht. Vanuit een soort tegenreactie ging ik andere prioriteiten stellen. Ik zat bijvoorbeeld in een band, daar stopte ik wél veel tijd en aandacht in. Ik kwam ermee weg. Totdat ik ineens bleef zitten in 5-VWO.”

“Blijven zitten was echt
geen optie voor mij.”

Wat deed dat me je?

“Dat was confronterend. Ik was boos op mezelf, maar ook wel op school en op de omstandigheden. Ik had voor mijn gevoel nooit een eerlijke kans gehad. Ze zagen me niet. Niemand die mijn gedrag had herkend en me eruit had geplukt voor een goed gesprek. En het ging om tienden, ik was een ‘bespreekgeval’. Daar waren er meer van, maar ik was de enige die niet over mocht naar 6-VWO. Moet je nagaan. Nul begeleiding, maar dan wel zo genadeloos afgerekend worden. Zonder ruimte voor een redelijk gesprek. Blijven zitten was echt geen optie voor mij. Ik wilde dóór. Ik voelde dat ik het in me had. Cliché misschien, maar het was een wake-up call.”

Dus toen kwam Luzac in beeld?

“Ja. En dat was wel even een proces hoor. Weg uit Ermelo, afscheid van mijn vrienden. Maar goed, die gingen allemaal door naar 6-VWO, dus het was sowieso anders geworden. Dat maakte het wel makkelijker. En ik wist: als het op Luzac goed uitpakt, dan heb ik straks tegelijk met hen mijn diploma. Kunnen we alsnog samen gaan studeren en misschien wel op kamers. Die gedachte gaf energie. De gesprekken bij Luzac waren heel positief. Ik had er direct vertrouwen in. Best wel bizar: in een paar uur hadden ze meer gevraagd en met me meegedacht dan al die jaren in Ermelo. Ik wist dat ik aan de bak moest. Spelen in de band op een lager pitje, lange dagen maken, écht het maximale geven. Prima dacht ik, kom maar op!”

“Je kunt niet van de radar
verdwijnen, iedereen kent elkaar.”

Hoe kijk je terug op dat Luzac-jaar?

“Zonder dat jaar had ik niet gestaan waar ik nu sta. Dat weet ik zeker. Ik ben Luzac ontzettend dankbaar. Al binnen een maand wist ik: dit komt goed. Voor het eerst in mijn leven ging ik enthousiast naar school. Er zijn heel wat kwartjes gevallen dat jaar. Ja, ook tijdens Nederlands, Frans en wiskunde, haha. Het zit ‘m echt in de manier waarop de dingen gebracht worden. Docenten klapten ook wel eens het boek dicht en zwengelden dan maatschappelijke discussies aan. Zonder dat je het door had ging het alsnog over de lesstof, maar dan actueel en interessant. Je plaatst het dan in een context, ziet verbanden en onthoudt het beter.

De klassen waren klein, dat hielp ook mee. We zaten met 10 tot 12 leerlingen in de klas. Je kunt niet van de radar verdwijnen, iedereen kent elkaar. Je leeft met elkaar mee, je houdt elkaar scherp. Samen hadden we één doel: “we gaan allemaal slagen!” Dat gaf wel echt een kick. Luzac is heel resultaatgericht, maar ook persoonlijk en betrokken. Een perfecte combinatie. De diploma-uitreiking zal ik nooit vergeten. Wat een ontlading en euforie.”

En hoe verliep je studietijd?

“Voorspoedig. Je zou zeggen: zo’n universiteit is dan toch weer behoorlijk grootschalig? Toch pakte dat goed uit. Op Luzac leer je hoe je moet plannen en studeren. En dat niet alleen, je leert ook te vertrouwen op jezelf. Qua skills en persoonlijke ontwikkeling ben ik in dat ene jaar dus ontzettend gegroeid. Hier heb ik veel aan gehad. Sterker nog: het heeft mijn toekomst bepaald. Tijdens mijn master deed ik namelijk mee aan de Sustainable Business Challenge. Je schrijft je op eigen titel in, waarna je wordt ingedeeld in een groep. Grote bedrijven dienen hun complexe casus in duurzaamheid in. Elke groep krijgt een casus toegewezen en moet hun oplossing presenteren. Onze opdracht was van energiebedrijf Liander.

We kwamen steeds verder en uiteindelijk stonden we in de finale. Een episch moment. We wonnen! En het mooie: Liander vroeg me om te solliciteren naar hun management traineeship. Ik zou dan direct na mijn master een goede baan hebben. In totaal waren er ongeveer 160 kandidaten, met maar vier plekken te vergeven. Er volgde een heel traject met gesprekken en testen, waarna ik als één van de vier werd geselecteerd. Geweldig toch? Na bijna anderhalf jaar als management trainee, ben ik nu een succesvol consultant bij Liander. Ik heb veel verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Als je kijkt naar mijn route hiernaartoe, dan is dat natuurlijk fantastisch.”

“Op Luzac leer je ook te
vertrouwen op jezelf”

Dat is het zeker! Heb je misschien een tip voor jongeren die met dezelfde dingen worstelen als jij destijds?

“Daag jezelf uit tot zelfreflectie. Besef dat elke keuze die je vandaag maakt, invloed heeft op morgen. Dat klinkt een beetje zweverig, maar voor mij kwam dat inzicht bijna te laat. Luzac heeft me min of meer gered. Natuurlijk deed ik het uiteindelijk allemaal zelf, maar Luzac faciliteerde, motiveerde en inspireerde. Ik heb geleerd dat hard werken ook echt loont en tot mooi resultaat leidt. Zorg dus dat je heel bewust vooruitdenkt en passende keuzes maakt.  En oh ja: wees je ook bewust van je houding. Als die positief is, bereik je zoveel meer. Mensen zijn dan veel sneller geneigd in je te geloven en je te helpen!”

Liander heeft een promotiefilmpje gemaakt over hun management traineeship. Ook Robert Jan is hierin te zien. Klik hier om de video te bekijken.