Luzac Den Haag: Trots op de nieuwe school
Het Luzac Lyceum Den Haag startte na de kerstvakantie in een nieuw onderkomen. Van de Parkstraat verhuisde de school naar een historisch pand in het centrum van de stad. “Dat bevalt goed”, vertelt rector Joyce Doeze Jager. “Zowel de leerlingen als de docenten voelen zich hier helemaal thuis.”
Waarom is het Luzac Lyceum Den Haag verhuisd?
“We hebben dertig jaar met veel plezier in de Parkstraat gezeten, maar kregen behoefte aan een nieuw, fris gebouw met meer mogelijkheden. Ook de wens om het Luzac Lyceum en het Luzac College samen in een groter gebouw onder te brengen, maakte verhuizen noodzakelijk. Het Luzac College zit nu nog in de Zeestraat, maar komt er per 1 juli bij.”
Wat zijn de voordelen van Lyceum en College onder één dak?“Door de scholen samen te voegen, hebben we een groter docententeam. Samen staan we sterker. We hebben meer expertise in huis. Tegelijk kunnen we leerlingen meer uitdagingen bieden en is er meer mogelijk. Pakketten kunnen nog meer op maat worden samengesteld. Een leerling die met zijn mavo-examen bezig is en havo wil gaan doen, kan bijvoorbeeld alvast twee havovakken volgen. In het nieuwe gebouw hebben leerlingen letterlijk en figuurlijk meer ruimte om zich goed te ontwikkelen.”
Hoeveel leerlingen telt de school vanaf juli?
“Er zitten ongeveer vijftig leerlingen op het lyceum en honderd op het college. Het pand leent zich om nog wat te groeien. Maar tweehonderd leerlingen is wel de grens. We willen klein blijven, zodat we leerlingen veel individuele aandacht kunnen geven.”
Moest er veel werk worden verzet om het gebouw geschikt te maken als school?
“Hoewel het een oud gebouw is, het dateert uit 1875, was het in goede conditie. Oorspronkelijk waren het twee herenhuizen gebouwd in eclectische stijl naar een ontwerp van architect J.J. Delia. Later werd het gebruikt als kantoor. In 2010 is het pand grondig gerenoveerd.
Om het te kunnen laten functioneren als school, hebben we het alleen wat moeten aanpassen. Zo zijn op de derde verdieping twee muren geplaatst om extra lokalen te creëren. Ook is er verlichting aangebracht die past bij leeromgevingen en de akoestiek is verbeterd door grote panelen op te hangen. Op die panelen staan mooie foto’s en afbeeldingen, die de sfeer in de verschillende ruimtes vergroten.”
Hoe wordt de nieuwe omgeving ervaren?
“Uitstekend! De leerlingen en ouders zijn enthousiast en ook de docenten vinden het een feestje om hier te werken. Het gebouw heeft allure, straalt rust uit, is overzichtelijk en licht. Het past perfect bij de visie van Luzac, waarin structuur en duidelijkheid belangrijke speerpunten zijn. Er is geïnvesteerd in goede materialen en producten. Alle lokalen zijn bijvoorbeeld uitgerust met een smart-tv en een whiteboard. Maar verder geen prullaria, zodat leerlingen niet worden afgeleid en zich goed kunnen focussen.
We hebben een mooie docentenkamer, met kasten voor boeken en dergelijke. De school oogt netjes en opgeruimd. Dat heeft het positieve effect dat leerlingen zich daar ook naar gaan gedragen. Tegelijk is gezorgd voor een huiselijke sfeer, waarin ze zich veilig en op hun gemak voelen.”
Waar zit de huiselijkheid hem in?
“Die zit hem in kleine details. We hebben bijvoorbeeld vloerbedekking in de lokalen. Dat heeft iets huiselijks. In de kantine kunnen leerlingen lekker chillen. Er staan zitzakken en er hangen grote lampen, die een warm licht verspreiden. De leerlingen zitten ook graag in de studiezaal. Dat is net een balzaal: een prachtige ruimte met oude ornamenten en een houten vloer.
Als rector mag ik meedenken en -beslissen over de inrichting en uitstraling van Luzac Den Haag. Dat is fantastisch om te doen. De komende jaren gaan we onze vestigingen steeds meer een herkenbare huisstijl meegeven met behoud van de lokale identiteit. Onze school dient hierbij als voorbeeld. Naast die herkenbare stijl is het ondersteunen van een optimaal leerklimaat voor de leerlingen van Luzac ons voornaamste doel.”
Wat is je favoriete plek in de school?
“Mijn kamer. Haha. Die is geweldig mooi. Een paleisje van waaruit ik als het ware het fort kan bewaken, verbreden en verdiepen. Ik kijk uit op het schoolplein. Ik zie leerlingen komen, pauze houden en weer gaan. En via een raam in de muur heb ik zicht op de studiezaal. Als ik zie hoe fijn de leerlingen aan het werk zijn, voel ik me trots op onze school en wat we met elkaar bereikt hebben. Luzac Den Haag is een inspirerende leer- en werkomgeving geworden.”