Terug naar alle nieuwsberichten

Het Luzac FutureMe Event: een dag in het teken van de toekomst

De laatste maanden van het examenjaar staan niet alleen in het teken van examens; de vervolgstap speelt ook nog eens een rol. De studententijd is in zicht, maar een studiekeuze maken vormt voor veel leerlingen een grote uitdaging. Daarnaast heeft Corona zijn invloed gehad op het toekomstperspectief van veel examenkandidaten. Maar waar zij onzeker zijn over hun toekomstperspectief, hebben wij alle vertrouwen in deze generatie! Daarom organiseerde Luzac Amsterdam op 14 april 2022 het FutureMe Event: een dag waarop leerlingen kunnen kennismaken met hun toekomst op een leuke manier!

Elke leerling wil een studiekeuze maken die bij hem past; je wilt immers zonder tegenzin in de schoolbanken zitten en werken aan een toekomst waar je blij van wordt. Maar tijdens het FutureMe Event ontdekten leerlingen dat je carrière niet hoeft te eindigen waar je begint. Sprekers met de meest uiteenlopende beroepen, van journalist tot staatssecretaris, vertelden over hun studie en loopbaan. Die bevatten veel verrassende wendingen; de eerste studiekeuze speelt een minder belangrijke rol dan de leerlingen dachten. En ze ontdekten dat het cliché ‘waar een wil is, is een weg’ écht klopt.

Van advocaat naar journalist

Sommige sprekers sloegen een compleet andere weg in dan waar hun studie hen op had voorbereid. Zo vertelde Eveline Rethmeier over haar Rechtenstudie in Amsterdam en New York. Ze werkte 4 jaar als advocaat, maar kreeg een nieuwe ambitie in het vizier: journalist worden. Van Zuid-Europa correspondent voor RTL Nieuws tot reportages over georganiseerde misdaad in Italië en buitenlandverslaggever over het conflict in Oekraïne: Eveline heeft haar nieuwe ambitie dubbel en dwars waargemaakt.

Van een lerarenopleiding geschiedenis naar staatssecretaris

Ook staatssecretaris Gunay Uslu heeft veel stappen gezet om te komen waar ze nu is. Als kind kreeg ze een LBO-advies, maar ze zat vol ambitie. Nadat ze de mavo én havo had afgerond, volgde ze een lerarenopleiding Geschiedenis. Na haar propedeuse ging ze Rechten studeren. En met haar propedeuse op zak besloot ze weer een andere weg in te slaan: ze koos voor Cultuurwetenschappen en is aan de UvA gepromoveerd als cultuur-historica. Na haar studietijd gaf ze als cultuurhistoricus les aan de Universiteit van Amsterdam. Begin 2022 kreeg ze een rol die, met een culturele achtergrond, op haar lijf was geschreven: ze werd benoemd tot staatssecretaris van Cultuur & Media.

Van een studie geneeskunde naar productontwikkelaar

Charlotte Eijsvoogel studeerde geneeskunde in Amsterdam, waarna ze aan de slag ging als strategieconsultant bij een adviesbureau dat onder andere duurzaamheidsprojecten uitvoert voor de voedingsmiddelenindustrie. Nu is ze hoofd strategie en productontwikkeling bij een start up die duurzame groenten produceert. Heel wat anders dan ze aan het begin van haar studie kon vermoeden!

Nieuwe kansen pakken binnen je vakgebied

Natuurlijk is er ook een kans dat jij en jouw studie de perfecte match zijn. Maar ook dan zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Zo vertelt Wibe Spekking, CFO bij Microsoft: ‘’Ik heb business management gestudeerd en begon bij Microsoft als controller, nu ben ik CFO. Ik heb de afgelopen 23 jaar veel verschillende functies uitgevoerd, die allemaal één ding gemeen hadden: ik wist niet van het bestaan van deze functies. Ik wilde altijd blijven groeien. Dit kun je doen door je kennis van het bedrijf te vergroten, je te ontwikkelen en te leren van mensen en andere culturen. Mijn opleiding is zeker belangrijk geweest, maar dat is niet alles. Er zijn veel factoren die jou vormen tot wie je bent.’’

Ook Ferd Grapperhaus heeft de kennis vanuit zijn studie rechten vertaalt naar verschillende rollen. Hij werkte drieëndertig jaar als advocaat in Amsterdam en als hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht. Hij was kroonlid van de SER, had een column in Het Financieele Dagblad en was net benoemd als voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum. Na drieëndertig jaar advocatuur besloot hij zijn sporen na te willen laten in de samenleving en vervulde hij ruim vier jaar de rol van Minister van Justitie en Veiligheid.

De toekomst ligt altijd open!

Iedereen komt hobbels en uitdagingen tegen op de route naar de baan waarmee ze hun pensioen ingaan. Maar een ding is zeker: de toekomst ligt open. Een studie helpt om op een bepaald niveau te leren denken en werken, maar jouw carrièrepad is uiteindelijk een reis zonder vastomlijnde eindbestemming. Maak er wat moois van!