Loopbaanoriëntatie en -begeleiding: leren kiezen
Gaat uw kind dit schooljaar een profiel- of studiekeuze maken? Dan maakt uw kind de eerste carrièrekeuze van de velen die gaan volgen. En die kunnen nog wel eens voeten in de aarde hebben. Want hoe komt uw kind tot een weloverwogen keuze?
In onze whitepaper ‘Leren kiezen’ leest uw alles over het loopbaankeuzeproces en geven wij u concrete tips, waarmee u uw kind in dit proces kan helpen.
Download de whitepaper
U ontvangt naast de whitepaper nog enkele informerende e-mails van ons betreft uw informatieaanvraag.
Het belang van leren kiezen in een notendop
In de whitepaper ‘Leren kiezen’ leest u alles over het keuzeproces met betrekking tot de loopbaan. Leren kiezen is belangrijker dan ooit. Vroeger lag namelijk de nadruk op het maken van een eenmalige, juiste keuze. Nu staat ‘leren kiezen’ en dat keuzeproces doorgronden centraal. Carrières zijn namelijk nog nooit zó onvoorspelbaar geweest. Beroepen veranderen, verdwijnen of er komen beroepen bij waarvan we nog nooit hebben gehoord. Het opleidingsaanbod is nog nooit zo groot geweest. En we koppelen carrières meer dan ooit aan persoonlijke groei; we willen ons constant ontwikkelen.
Weten wie je bent, door te ontdekken wat je kunt, wat je wilt en wat jou motiveert, helpt bij al je toekomstige keuzes. Zulke ‘self-awareness’ geeft zelfvertrouwen. Eigenlijk moet je dus eerst jezelf leren kennen, voordat je de opleidingswereld induikt.
Regulatievaardigheden ontwikkelen
Zelfregulatie is het vermogen om goede keuzes te maken uit de eigen gedragsmogelijkheden en deze gedragingen zelf of samen met anderen te realiseren, evalueren en verbeteren. Met alle ontwikkelingen, meningen van anderen en arbeidsmogelijkheden, is het belangrijk dat je goed kunt reguleren om tot je keuze te komen. Blakemore (2018) toont aan dat het limbisch systeem in de hersenen van adolescenten volledig is ontwikkeld, maar nog niet wordt ondersteund door een volgroeide prefrontale cortex, die zorgt voor regulatie.
Het is dan ook belangrijk om leerlingen te helpen bij het ontwikkelen van hun regulatievaardigheden, maar hen deze niet uit handen te nemen. Zij hebben de antwoorden al in zich en zowel ouders als het onderwijs kunnen hen helpen om die antwoorden op te diepen en te onderzoeken. Met loopbaanoriëntatie en -begeleiding (kortweg LOB) leren leerlingen om te kiezen. Dat is waardevol tijdens hun laatste schooljaar, waarin ze een studiekeuze maken. Maar ook daarna.
Loopbaanbegeleiding is een actueel thema binnen het voortgezet onderwijs (VO). We helpen u graag te ontdekken hoe u uw kind kunt helpen om tot een van zijn eerste keuzes van zijn loopbaan te komen: de eerste studiekeuze.