Terug naar alle nieuwsberichten

Van 4 vwo naar het examenjaar: Puck is klaar voor haar vervolgstap

Om voor het 2 in 1-examenjaar te slagen, heb je een gerichte, persoonlijke aanpak met een duidelijke structuur nodig. Maar de allerbelangrijkste voorwaarde blijft intrinsieke motivatie. Daar hebben de leerlingen die voor dit intensieve jaar kiezen geen gebrek aan. Ze gaan namelijk graag recht op hun doel af: dat diploma. Tessa, de moeder van Puck, vertelt hoe ze het 2 in 1-examenjaar bij Luzac Zwolle ervaart.

Ontdek het 2 in 1-examenjaar

Waarom kozen jullie voor een overstap naar Luzac?

‘’Puck kwam er zelf mee dat ze naar Luzac Zwolle wilde. Zij dacht: ik heb het wel gezien op de middelbare school. Het 2 in 1-examenjaar biedt haar de kans om snel door te gaan naar de volgende stap in haar leven. Ze kan zo namelijk na 4 vwo de vijfde en zesde combineren. Ik zei: ‘Loop eerst eens een dag mee en zeg dan maar wat je wilt.’ Toen ze dat had gedaan, hoefde ze geen seconde te twijfelen over haar antwoord. Na de zomer stapte ze over!’’

Is ze blij met haar keuze?

‘’Ja! Ze weet waar ze het voor doet en heeft het er ook erg naar haar zin. Het bevalt haar goed dat ze de hele dag op school bezig is en in principe thuis niet veel huiswerk maakt. Daar heb je bij Luzac je studie-uren voor. De school geeft een campusgevoel, met veel geborgenheid. Je bent er van 09.00 tot 17.00 uur en in die tijd moet bijna alles gebeuren. Je levert je telefoon in en het is duidelijk wat er van je verwacht wordt, dat geeft rust. Niet dat ze het eerst lastig vond om aan school te gaan, maar daar kreeg ze wel meer te maken met afleidingen. Het is toch leuker om met vriendinnen op stap te gaan dan je huiswerk te maken.

Het makkelijke en moeilijke is dat je je niet kunt verstoppen. De klassen zijn klein, dat is fijn. Maar het zorgt er ook voor dat je altijd zichtbaar bent. Je wordt altijd aangesproken en meegenomen tijdens de les. Dat is goed. Ze haalt mooie cijfers, maar als ze behoefte heeft aan extra lessen voor een specifiek vak, dan kan dat.’’

Maar je laatste twee schooljaren combineren, dat blijft vast een flinke uitdaging..

‘’Zeker. Natuurlijk blijft het pittig om 5 én 6 vwo te volgen. Uiteindelijk moet ze het echt zelf doen. Het is haar eigen keuze en verantwoordelijkheid. En die pakt ze. Wij leggen er als ouders geen druk op. We vinden het wel fijn dat het contact met de mentor zo laagdrempelig is. We worden goed op de hoogte gehouden van hoe het gaat. De mentor vertelt na elke SE-week wat Puck laat zien.

En we zijn blij dat ze het ook nog eens naar haar zin heeft. De kinderen zijn leuk en door de geborgenheid van de school leerde ze die snel kennen. Laatst zijn ze op schoolreis naar Barcelona geweest. Ze behaalt dus niet alleen haar doel, ze heeft er ook een leuke tijd.’’

Wat wordt die volgende stap in haar leven?

‘’Een jaar op de Business Fashion Academy! En daarna waarschijnlijk de studie Rechtsgeleerdheid. Puck is creatief en talig, beide kwaliteiten kan ze zo mooi kwijt. We zullen zien waar ze uiteindelijk belandt!’’