Terug naar alle nieuwsberichten

Leerling Tamara haalt het maximale uit zichzelf

Tamara, oud-leerling van Luzac Hilversum, was gezakt voor het havo-eindexamen op haar vorige school. Dat heeft ze snel omgezet naar een ambitieus plan: tijdens de zomermaanden slagen én overstappen naar vwo. Bij Luzac heeft ze dat succesvol gedaan. Met haar havo- en vwo-diploma op zak, kan ze haar loopbaan naar haar droombaan als radioloog starten.

Tamara vertelt: Ik was in 2019 gezakt voor mijn havo-eindexamen, omdat ik niet aan de 5.5-regel voldeed. Daar baalde ik erg van, omdat het mij een jaar extra zou kosten. En ik wilde nog graag vwo doen, zodat ik Geneeskunde kon studeren. Ik ontdekte dat ik bij Luzac in de zomervakantie nog mijn diploma kon halen. Een perfecte kans!

Maar alsnog slagen, dat ging niet zomaar. Ik kon het vak Maatschappijleer of mijn profielwerkstuk herkansen om mijn gemiddelde te verhogen. Ik had een 6 voor mijn profielwerkstuk. Door deze te herkansen, kon ik mijn cijfer opkrikken en zo mijn gemiddelde verhogen. Bij Luzac haalde ik een 9! Ik heb vanuit mijn oude werkstuk gewerkt, dus ik had al een goede basis. Maar ik ging meer de diepte in. En zo werd het een werkstuk om trots op te zijn! Ik kreeg veel steun en hulp van docenten. Dat maakte een groot verschil. Waar ik op mijn oude school met nog twee anderen aan het werkstuk moest werken, kon ik bij Luzac mijn eigen ding doen. De begeleider beoordeelde mijn stukken niet alleen, ik kreeg ook veel tips en een stappenplan. Als ik vragen had, kon ik altijd terecht.

Ik vond het niet erg om in de zomervakantie aan de slag te gaan, omdat ik daarna wél mijn diploma had. Daarnaast herkanste ik mijn profielwerkstuk één week voordat het nieuwe schooljaar weer begon. Ik heb dus lang genoeg van de vakantie kunnen genieten.

Pepe Leertouwer, rector Luzac Hilversum: ‘’Met Luzac Zomerschool worden leerlingen, op een Luzac-vestiging, klaargestoomd voor het volgende schooljaar. Zo stappen leerlingen optimaal voorbereid over naar een hoger niveau. Die overstap kan namelijk nog best lastig zijn. En leerlingen die zijn gezakt, kunnen in veel gevallen alsnog hun diploma halen. Het is heel hard werken, maar de beloning is groot. Tamara kreeg twee dagen nadat ze haar profielwerkstuk afrondde haar diploma. En daarna ging ze direct door naar het vwo. Geweldig!’’

Door naar het vwo

Na het Zomerdiploma ging ik direct voor een volgende uitdaging: de overstap van havo naar vwo. Ik heb de vakken versneld gevolgd, gesplitst over de twee jaren. In jaar 5 rondde ik de ene helft van mijn vakken af en in jaar 6 de andere helft. Zo kon ik mij goed op alle vakken focussen. En haalde ik binnen één jaar direct deelcertificaten. Dat vond ik een fijn idee voor het geval dat ik toch zou moeten stoppen.

De overgang van havo naar vwo was zwaar. Zwaarder dan ik dacht! Maar de begeleiding die mij werd beloofd, kreeg ik ook echt. Ik moest goed mijn best doen, maar ik stond er niet alleen voor. Samen met mijn leerlingbegeleider zat ik aan mijn planning. De steunlessen van docenten zorgden ervoor dat ik ook de lastige leerstof begreep. Bij Luzac is iedereen gezamenlijk echt betrokken. Je kunt letterlijk bij iedereen terecht. Als mijn mentor een keer niet aanwezig was, stond de deur van de rector ook open. Iedereen kent elkaar, weet hoe het met je gaat en staat klaar om je te helpen.

Die betrokkenheid en begeleiding waren dan ook de redenen dat ik na Luzac Zomerdiploma bij Luzac bleef. Daarnaast kon ik vwo versneld volgen en de vakken verdelen over het voorexamen- en examenjaar. Zo lag er een minder grote druk op mijn schouders. Ik heb geleerd dat je niet bang hoeft te zijn om hard te werken. Aan het eind van de rit krijg je er echt iets moois voor, zoals een havo- én vwo-diploma!

Meer weten over hoe we uw kind kunnen helpen?

Wij staan altijd klaar om u alles te vertellen over wat Luzac voor uw kind kan betekenen tijdens de zomermaanden én daarna. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan, bel naar 035 – 6 721 039 of lees meer informatie over de Zomerschool.