Terug naar alle nieuwsberichten

Lees de nieuwe whitepaper van Luzac: Leren leren

De overstap van de onderbouw naar de bovenbouw; die kan best lastig zijn. Het kan voorkomen dat een leerling ineens een stuk minder goed presteert. Of door uitzonderlijke situaties meer stress ervaart. Hoe gaan ouders daarmee om? Dat leest u in de whitepaper Leren leren van Luzac.

Bij Luzac staan de begrippen leren leren en RTTI centraal. Daarmee laten we zien welke factoren er kunnen meespelen als een kind niet lekker gaat op school. Zodat een ouder – in samenspraak met het kind en de mentor of docent – een manier kan vinden om daar verandering in te brengen.

Het verhaal achter een cijfer

Maar wat houdt RTTI in? Rector Pepe Leertouwer vertelt: ‘Bij elk van de vier letters binnen RTTI, hoort ook een gedragsvariant (Reproduceren, Toepassen 1, Toepassen 2 en Inzicht). We kunnen op basis daarvan het gedrag van de leerling bespreken en vervolgens bekijken hoe hij of zij op dit niveau beter kan scoren, waardoor hij of zij uiteindelijk de cijfers verhoogt. Misschien wel in de mooiste situatie: met minder hard werken betere resultaten gaat boeken.

Met behulp van RTTI kunnen we objectiveren hoe een leerling aan zijn cijfer komt. Haalt de ene leerling een 7 met kennis- en toepassingsvragen maar is deze minder goed in toetsvragen waarbij meer inzicht nodig is, dan kan het dus zo zijn dat deze leerling gelukkiger en succesvoller is op de mavo. Terwijl die andere leerling zijn 7 scoort op de vragen die gericht zijn op inzicht, geen betere cijfers zal halen op de mavo dan op havo/vwo. Het gaat er dus niet alleen om dat je een 7 haalt, maar vooral de wijze waarop is bepalend voor het schooltype dat bij de leerling past.’

Door te leren leren wordt het voor uw kind mogelijk om het beste te halen uit zijn schooltijd. Misschien presteerde hij of zij eerder wel onder zijn kunnen met die 6,5 gemiddeld. En gaan zijn of haar cijfers omhoog doordat hij of zijn het leerproces slimmer gaat aanpakken.

Concrete tips

Hoe kunnen ouders hun kinderen op de verschillende niveaus van RTTI helpen? Met de tips aan het eind van deze whitepaper reiken we de ouders concrete handvatten aan. Ze komen voort uit onze eigen Luzac-werkwijze, maar kunnen worden toegepast bij alle leerlingen in Nederland.

Download de whitepaper