Terug naar alle nieuwsberichten

You got this: 5 examentips waarmee jij de puntjes op de i zet

Het is zover: de eindexamens zijn begonnen! Een spannende periode, waarin je natuurlijk op je allerbest wilt presteren. Hoe houd je het hoofd koel? En hoe bereid je je tussendoor maximaal voor op het volgende examen? Met deze 5 tips ga jij tijdens elk eindexamen knallen!

1. Maak een planning

Leer je vandaag voor wiskunde, natuurkunde of geschiedenis? En ken je al genoeg Franse signaalwoorden? Plannen klinkt voor de hand liggend, maar het werkt écht. Met een planning verdeel je de examenstof in hapklare brokken, waardoor je alle stof goed tot je neemt. En zo zorg je ervoor dat jouw aandacht goed verspreid is over meerdere examens, in plaats van dat je je blindstaart op wiskunde of geschiedenis. Nog een voordeel: het gevoel dat je alles op een rijtje hebt en elk moment weet waar je aan toe bent, geeft rust. En die rust kun jij goed gebruiken tijdens het studeren, maar ook om ontspannen in de examenzaal te zitten.

2. Oefenen, oefenen, oefenen

Eigenlijk kun je alles alleen trainen door te blijven herhalen. Door veel te oefenen leer je de verschillende vraagstellingen kennen, te interpreteren en goed te beantwoorden. Kom maar op met die oude examens, dus! Zo herhaal je de leerstof en train je jouw examenskills, die je natuurlijk goed kunt gebruiken.

3. Gebruik video’s

De examenstof van veel vakken is ook uitgelegd in video’s op YouTube. Door de combinatie van beeld en geluid kun je de stof vaak beter begrijpen. ’T blijft ook nog eens beter hangen en de kans is groot dat je video’s leuker vindt dan droge stof! Sommige leraren steken veel tijd in het opstellen van video’s, waarin de leerstof tot in de puntjes wordt uitgelegd.

4. Eet je concentratievermogen sterker

Door goed en gezond te eten, kun je je beter concentreren tijdens het leren en je examen. Het is namelijk bewezen dat jouw concentratievermogen met een gezond voedingspatroon stijgt. Dag McDonald’s en hallo fruit & veggies, voor nu dan even.

5. Leg iemand anders de examenstof uit

Door de examenstof aan een ander uit te leggen, oefen je ook om de examenstof straks aan je opgavenblad uit te leggen. Je onthoudt de stof niet alleen goed, maar ontdekt ook dingen die je eerder niet had opgemerkt. Geen buddy in de buurt? Dan kun je de stof alsnog in andere woorden aan jezelf uitleggen.

Good luck!

Nog even knallen en dan kun je straks lekker genieten van je lange, welverdiende vakantie. Hopelijk met een diploma in the pocket. We duimen voor je! Maak je een examen in een ander tijdvak? En vind je dat vak nog lastig? Met een Luzac Examentraining van Luzac haal je gemiddeld 1 punt hoger op je eindexamen of een eventuele herkansing.