Terug naar alle nieuwsberichten

Conrector Marco Huiberts en leerling Tosca vertellen over het 2 in 1-examenjaar

Het 2 in 1-examenjaar van Luzac; een snelkookpan waarin leerlingen hun ambities waarmaken. Het voorexamen- en examenjaar worden gecombineerd, waardoor leerlingen sneller klaar zijn voor hun volgende stap en ontdekken hoe het is om echt het allerbeste uit zichzelf te halen. Marco Huiberts, conrector van Luzac Alkmaar en Tosca van der Flier, vwo-leerling, vertellen over dit mooie, uitdagende examenjaar.

Hoe zouden jullie het 2 in 1-examenjaar omschrijven?

Conrector Marco Huiberts: het 2 in 1-examenjaar is er voor leerlingen met ambitie. Het is echt topsport. De schooldagen zijn intensief; het is belangrijk dat je de les- en studie-uren optimaal gebruikt. Ik hoor vaak leerlingen zeggen: ‘’ik heb nog nooit zo hard gewerkt’’.

‘’Naast intensief is het schooljaar ook ontzettend leuk. We zien leerlingen zich razendsnel ontwikkelen. Die ontwikkeling zien wij terug in de cijfers. En dat succes wordt vooral gerealiseerd door persoonlijke aandacht. Ook tijdens de coronacrisis worden leerlingen intensief begeleid. Zo lukt het ons de leerlingen betrokken en gemotiveerd te houden. Leerlingen maken met hun persoonlijke begeleider een plan met betrekking tot hun schoolwerk en leerdoelen, maar ook met betrekking tot hun toekomst. Ze onderzoeken samen welke vervolgopleiding bij de leerling past. Zo halen ze niet alleen versneld hun diploma, vaak op een hoger niveau, ze maken ook echt een persoonlijke ontwikkeling door.’’

‘’In het begin van het jaar neemt de leerlingbegeleider contact op met de ouders. Natuurlijk ter kennismaking, maar daarnaast kunnen er ook individuele afspraken worden gemaakt over hoe ouders op de hoogte worden gehouden. We moeten het immers wel samen doen.’’

Leerling Tosca: ‘’Het is zwaar, maar ik blijf gemotiveerd. Er zijn altijd mensen die je willen helpen en echt de tijd voor je nemen. Daarnaast zijn er steunlessen waar ik terecht kan met mijn vragen over de stof. Ik kan mijn vragen ook buiten de lesuren om via de mail stellen.

Tosca, waarom heb jij voor het 2 in 1-examenjaar van Luzac gekozen?

‘’Op mijn vorige school zat ik niet op mijn plek. Het was grootschalig, waardoor ik te veel prikkels kreeg en ik mij niet goed kon concentreren. Zo kwamen mijn ouders en ik bij Luzac terecht. Luzac is niet alleen kleinschalig en persoonlijk; ik kan school ook nog eens goed combineren met mijn atletiekcarrière. Ik heb eerst twee jaar havo gedaan, waarin ik sommige vakken op vwo-niveau afrondde. Ik wilde namelijk overstappen naar het vwo, zodat ik daarna een wo-studie kan doen. Tegelijkertijd wilde ik mijn passie, atletiek, niet laten varen. Zo koos ik voor het 2 in 1-examenjaar, waarin je het voorexamen- en examenjaar combineert. Een aantal vakken sluit ik dit jaar af. En volgend schooljaar volg ik de overige vakken, waarna ik aan het eind van het jaar mijn vwo-diploma in ontvangst mag nemen, daar ben ik van overtuigd! Normaal gesproken volg je twee jaar een vol pakket. Op deze manier houd ik ruimte voor een tweede carrière naast school. Een flinke uitdaging, maar wel heel leuk!’’

‘’Ik ga zelfs extra uren naar school doe, omdat ik mij hier goed kan concentreren. In het weekend heb ik gelukkig tijd voor gezelligheid, omdat ik op school mijn huiswerk kan maken tijdens de huiswerk- en studie-uren in de studiezaal.’’

Voor wie is het 2 in 1-examenjaar geschikt?

Conrector Marco: ‘’ Dat is heel verschillend. We krijgen hier leerlingen die het lastig vinden zich te concentreren op school of die zich niet thuis voelen in een hele grote middelbare school. Ook zijn er leerlingen die al een keer examen hebben gedaan en via deelcertificaten alsnog kunnen slagen. Daarnaast is Luzac ook bij uitstek geschikt voor iedereen die graag een uitdaging aangaat. Sommige leerlingen hebben een duidelijke ambitie. En sommige leerlingen hebben het gevoel dat ze het voortgezet onderwijs ontgroeid zijn. Maar het komt ook voor dat leerlingen juist nog niet klaar zijn voor een vervolgopleiding en ervoor kiezen om hun mogelijkheden te vergroten door te gaan voor een diploma op hoger niveau. Ook kunnen leerlingen bij ons versneld deelcertificaten halen, omdat hun huidige vakkenpakket niet aan de toelatingseisen van hun vervolgopleiding voldoet. Zo kunnen leerlingen met een economisch profiel bijvoorbeeld toch doorstromen naar de studie Geneeskunde.’’

‘’Maar ook binnen deze versnelde route is er dus tijd voor extra rust en ruimte voor een leerling die vwo bijvoorbeeld met een muziek- of sportcarrière wil combineren. Kortom: je volgt bij ons echt een examenjaar op maat, waarin jouw doelen centraal staan. Dankzij ons maatwerk en de persoonlijke aandacht doorlopen de leerlingen het examenjaar op een manier die bij hén past. En op die manier blijven leerlingen gemotiveerd. Naarmate het jaar vordert groeit het vertrouwen bij de leerlingen dat ze hun doelen kunnen behalen.  En als het even moeilijk is, zijn wij er om te helpen. Want ze staan er nooit alleen voor. Ook dat is de kracht van Luzac’’