Terug naar alle nieuwsberichten

Luzac Examentraining: Met zelfvertrouwen je examen in

Heb je het idee dat je een vak nog niet helemaal onder controle hebt voor het eindexamen? Dan kun je bij Luzac speciale tweedaagse examentrainingen volgen. Wat die precies inhouden? We vroegen het Vita en Jacco. “Ik zat na de trainingen veel rustiger in de examenzaal.”

Vita Ouwehand (17) uit Teteringen kan het zich nog precies herinneren: het moment waarop de examenblaadjes werden uitgedeeld. “Ik dacht: ok, nu is het voor het echt. Niet stressen. Het is nu van belang dat ik goed lees en alles opschrijf wat me te binnen schiet.” Al die jaren op de mavo had ze naar dit moment toegewerkt. Toch sloeg een paar maanden voor het eindexamen de onzekerheid toe. “Economie vond ik erg lastig, vooral het rekengedeelte. Voor biologie moest ik vier boeken leren. Dat vond ik heel erg veel. Ik wilde graag alles op een rijtje hebben, zodat ik wist of ik de stof snapte.”

Vita schreef zich daarom in voor de examentrainingen economie en biologie van Luzac. “De examentrainingen duurden per vak twee dagen, dus dat was heel intensief. Maar het was echt heel fijn. We begonnen met uitleg over lastige lesstof en daarna maakten we oefenopgaven hierover. Zo testten we of we de kennis begrepen hadden. Bij mij was dat zeker het geval. Dat komt denk ik vooral door de kleine klassen. Hierdoor kan de leraar al onze vragen beantwoorden en kan hij veel tijd besteden aan ieder kind.”

Vita leerde vooral dat ze heel precies moest zijn: secuur lezen en veel arceren, zodat je de belangrijkste dingen even aanstipt. “Voor economie leerde ik ook ezelsbruggetjes. Superhandig. Daardoor snapte ik het rekengedeelte echt veel beter.”

Geen spanning

In het examenjaar had ze tijdens de schoolexamens veel last gehad van examenstress. Ook tijdens de voorbereidingen voor het eindexamen sloeg af en toe lichte paniek toe. “Ik probeerde dan mezelf gerust te stellen. De examentrainingen hielpen uiteindelijk erg goed tegen de examenstress. Ik was veel beter voorbereid, voelde me daardoor veel fijner en zat ook rustiger in de examenzaal. Voor mij zijn de examens uiteindelijk erg goed verlopen. Mijn hoogste punt was zelfs voor biologie!”

De methode van Luzac beviel Vita zo goed, dat ze nu haar havo-opleiding volgt op het Luzac College Breda. En daarna? “Ik ben nog heel erg aan het twijfelen. Ik vind het erg moeilijk om een keuze voor mijn leven te bedenken. Er zijn zo veel mogelijkheden. En het lijkt wel of er elk jaar tien studies bijkomen, haha! Maar ik ga in ieder geval naar de open dagen van hbo rechten, hbo verpleegkunde en hbo bedrijfskunde.”

Aan één stuk door

Eindexamenstress is niet voor iedereen de reden om een examentraining bij Luzac te volgen. Jacco Muntinga (18) uit Tilburg volgde een examentraining wiskunde B, toen hij havo-examen deed. “Ik had op school een docent die twee derde van de lessen ziek was geweest. Maar ik wilde natuurlijk wel een goed cijfer halen.”

Tijdens de examentraining, die hij in Eindhoven volgde, ging hij twee dagen met wiskunde aan de slag, van negen tot vijf. “De docent legde heel duidelijk uit en het was fijn om aan één stuk door met één vak bezig te zijn. Toen ik eenmaal eindexamen deed, had ik geen spanning. Ik wist zeker dat ik een voldoende zou halen. Het resultaat was ook best goed: een 7,8 voor wiskunde B. Ik kon dus naar het vwo. Als ik daarmee klaar ben, wil ik maritieme techniek gaan studeren aan de TU Delft.”

Luzac Examentraining

Luzac-examentrainingen zijn bedoeld voor eindexamenleerlingen van middelbare scholen op vmbo-tl, havo en vwo-niveau. Tijdens de tweedaagse trainingen ga je intensief aan de slag met een eindexamenvak. Een Luzac-docent neemt de examenstof door, geeft waar nodig extra uitleg en leert de vaardigheden die je nodig hebt om een examen goed te kunnen maken. Je maakt samen met de docent een persoonlijk leerplan, zodat je goed bijhoudt wat je leert en gericht kunt blijven oefenen.

Doe jij dit jaar eindexamen? Kom dan dit voorjaar een examentraining volgen! Kijk op luzac.nl/examentraining voor een training bij jou in de buurt.