Terug naar alle nieuwsberichten

Impact verkeerde studiekeuze (en onze oplossing)

Voor veel nieuwe studenten in het hoger en universitair onderwijs zit de eerste studiemaand erop. Na alle eerste indrukken en hectiek wordt nu snel duidelijk of zij de juiste studie hebben gekozen. Helaas ontdekken elk jaar duizenden studenten dat ze niet op de goede plek zitten. De studie blijkt in de praktijk niet aan te sluiten op hun wensen en ambities, of de student wordt te weinig geprikkeld en uitgedaagd.

Erkennen en ombuigen

De financiële en mentale impact van een verkeerde studiekeuze is te groot om de signalen te negeren. De situatie erkennen en ombuigen blijkt echter in veel gevallen lastig. “Toch maar even doorzetten nog, wie weet valt het mee?” is een veelvoorkomende maar gevaarlijke gedachte. Natuurlijk moeten sommige studenten er even doorheen, maar als het écht niet goed voelt, is het verstandig om snel te schakelen. Per september 2015 kwam de basisbeurs voor nieuwe bachelor- en masterstudenten te vervallen. Een leenmogelijkheid (het studievoorschot) verving de basisbeurs. Daar kunnen voor- en tegenstanders over blijven twisten, voor studenten is het een voldongen feit. Daarnaast veroorzaakt de twijfel veel extra onrust en onzekerheid, hetgeen de studieresultaten niet ten goede komt. Kortom: een vicieuze cirkel, die maar beter doorbroken kan worden.

Terug de schoolbanken in

Waar niet snel aan gedacht wordt, maar vaak dé oplossing blijkt: onder goede begeleiding voor een korte periode terug de schoolbanken in, om vervolgens alsnog de juiste studiekeuze te maken. Er zijn bijvoorbeeld studenten die na de havo teleurgesteld raken op het HBO, maar die nadat ze hun vwo-diploma behalen die ene universitaire opleiding starten waar ze eigenlijk altijd al van droomden. Ook kunnen leerlingen terugkeren om specifieke deelcertificaten te behalen, zodat ze kunnen instromen op een studie die beter aansluit op hun toekomstplannen.

Persoonlijke begeleiding

Luzac heeft een bewezen oplossing voor bovenstaande situaties. Door het behalen van een diploma op een hoger niveau én door te ontdekken wat echt bij ze past, kunnen leerlingen alsnog de juiste studiekeuze maken. Dankzij goede persoonlijke begeleiding en een online toekomstcoach TIM (This Is Me) ontdekken leerlingen bij ons wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Van daaruit volgen logische keuzes, voor nu en voor later.

Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op met een Luzac-vestiging bij u in de buurt.