Terug naar alle nieuwsberichten

Luzac steunt Globewise voor toekomstbestendige ontwikkelingshulp

Leren, ontwikkelen, een mooie toekomst en elkaar willen helpen zijn thema’s die voor alle leerlingen over de hele wereld van groot belang zijn. Daarom werkt Luzac samen met stichting Globewise. Globewise focust op verbetering van het onderwijs in landen met grote economische of sociale achterstanden. Een belangrijk doel, goed onderwijs zorgt immers voor een beter toekomstperspectief. Jongeren kunnen hun ambities waarmaken, het welzijn wordt vergroot en de maatschappij versterkt.

Een breder wereldbeeld

De samenwerking is een vast onderdeel binnen onze Levenskunde-leerlijn en heeft twee doeleinden: bijdragen aan goed onderwijs voor leerlingen in ontwikkelingslanden én onze leerlingen stimuleren om met een open blik naar de wereld te kijken.

Waarom vinden we die open blik zo belangrijk? De Levenskunde-leerlijn geeft onze leerlingen zelfinzichten, zelfvertrouwen en vaardigheden die ze in de volgende fases van hun leven nodig hebben. Hoe zij in het leven staan, wordt mede bepaald door hun kijk op de wereld. Door hier aandacht aan te schenken, ontdekken leerlingen wie ze zijn en hoe ze naar de wereld kijken.

Tijdens onze module ‘levenskunde internationaal’ staan we in de les stil bij het wereldbeeld en werken we samen met Globewise om een connectie te maken met scholen in ontwikkelingslanden. Luzac-leerlingen komen in contact met de leerlingen van deze scholen en zo krijgen ze een kijkje in elkaars leven. Ze wisselen brieven, presentaties, video’s en interviews uit, waarin ze onder andere over hun gebruiken, tradities, eten en het klimaat vertellen.

Luzac-leerlingen worden zich bewust van de verschillen en beseffen hoe goed het leven in Nederland is. Aan de andere kant zien ze dat ze veel met die leerlingen gemeen hebben. Hun ambities zijn bijvoorbeeld eigenlijk niet heel verschillend. Meerdere leerlingen dromen van een carrière als dokter of topsporter.

Geld inzamelen

Tijdens de Levenskunde-lessen ontdekken leerlingen niet alleen hoe belangrijk de verbetering van onderwijs in ontwikkelingslanden is, ze zamelen er ook geld voor in. De opbrengst zet stichting Globewise in voor verschillende projecten die in het teken staan van onder andere kwalitatieve lessen, een veilige leeromgeving, dagelijkse warme maaltijden voor leerlingen en een aanvulling op salarissen van leraren.

Onze leerlingen weten goed waar ze het voor doen en zetten zich dan ook vol enthousiasme in. Hoe ze dat doen, bepalen ze zelf. Van sponsors verzamelen voor je deelname aan een hardloopwedstrijd tot kunstwerken verkopen of een sportcompetitie opzetten: leerlingen organiseren allemaal hun eigen benefietactie voor Globewise. Daarbij komen allerlei vaardigheden die ze tijdens Levenskunde opdoen, zoals plannen, doelen stellen en communiceren, ook nog eens mooi tot hun recht.