Terug naar alle nieuwsberichten

De leerlingenraad van Luzac zit vol inspiratie en goede ideeën 

Het onderwijs van Luzac staat nooit stil; we zetten altijd alles op alles om de schooltijd van onze leerlingen zo succesvol én leuk mogelijk te maken. Voor ons is het dan ook niet meer dan logisch om leerlingen hun stem te laten horen. Zo kunnen ze aangeven wat ze verder helpt en waar zij blij van worden! Daarom hebben we een leerlingenraad, waarin leerlingen van verschillende vestigingen sparren over leuke en belangrijke toevoegingen voor Luzac. Rick (20) en Margaret (16) zijn lid.

Rick volgt zijn vwo-examenjaar bij Luzac Leiden. Toen hij een paar maanden geleden werd gevraagd voor de leerlingenraad hoefde hij niet lang na te denken. ‘’Ik kom graag op voor dingen die ik belangrijk vind. En ik vind het leuk om een positieve bijdrage te leveren waar iedereen wat aan heeft. Ik merkte snel dat we samen toch wel dingen kunnen veranderen. Toen ik aansloot bij de leerlingenraad, begonnen we met de ICT van Luzac. Voor mij een boeiend onderwerp, ik wil dat namelijk gaan studeren. We hebben het een en ander besproken met de ICT- en onderwijsmanager. Dat was heel interessant.’’

‘’Ook hebben we in ons online leerlingenportaal een onderdeel ‘leerlingenraad’ toegevoegd, inclusief een ideeënbus en documenten die we graag met iedereen willen delen. Hoe dit onderdeel er aan de achterkant uitziet, waar de ingezonden ideeën bijvoorbeeld terechtkomen, beslisten we samen ook.’’

Margaret uit 5 havo bij Luzac Amersfoort was net zo enthousiast toen ze gevraagd werd om aan te sluiten. ‘’Ik vind het leuk dat ik invloed heb op hoe alles verloopt. En een rol in de leerlingenraad staat goed op mijn cv. Een onderwerp waarover ik het graag met de raad heb, is het vak ‘Muziek’. Dat biedt Luzac nu namelijk nog niet aan. Ik zou het leuk vinden als toekomstige leerlingen dit vak wel kunnen volgen! Het is voor nu nog work in progress. Ook vond ik het interessant om mee te denken over aanpassingen aan de Luzac-app.’’

Leerlingen van verschillende vestigingen denken met elkaar mee

De leerlingenraad maakt het goed mogelijk om elkaar te inspireren. Zo vertelt Rick: ‘’je hoort tijdens de vergaderingen hoe het er bij andere vestigingen aan toe gaat. Zo brengen we elkaar op ideeën. Ik wilde graag een voorstel doen om gevarieerder eten te verzorgen in de kantine. Een fruitschaal vond ik een goed begin, totdat ik hoorde dat er bij andere vestigingen al een tostibar en bestelformulieren voor belegde broodjes waren. Toen besloot ik hoger te mikken dan een fruitschaal. En daarnaast delen we onze ideeën voor leuke examenpresentjes voor bij de diploma-uitreiking. Die leggen we dan weer voor bij de rector.’’

Margaret vult aan: ‘’Ik hoorde dat veel vestigingen een jaarboek hadden voor de examenklassen. Die hadden wij nog niet, maar dat leek mij wel een goede aanvulling!’’

Sommige veranderingen zijn niet op korte termijn rond en zullen de leerlingen zelf niet ervaren. Zij doen dit schooljaar namelijk allebei eindexamen. Margaret: ‘’We denken niet alleen na over wat we nu direct kunnen verbeteren; we doen het ook voor toekomstige leerlingen!’’.

Ze hebben nog een paar bijeenkomsten op de planning, vóór ze hun examens ingaan. Die zien ze vol vertrouwen tegemoet. Rick vertelt: ‘’Ik begon afgelopen september bij Luzac. Sindsdien zijn mijn cijfers flink omhoog gegaan en ik leer veel nieuwe dingen. De manier waarop we de lessen moeten verwerken, is heel goed. We hebben vaste studie-uren waarin we ons huiswerk maken. Dat werkt, want thuis hebben veel leerlingen daar minder motivatie voor.’’

Daar is Margaret het mee eens. ‘’Ik ben heel blij met mijn keuze om over te stappen naar Luzac. Ik krijg heel duidelijke lessen met veel persoonlijke aandacht. Dat werkt voor mij erg goed.’’