Terug naar alle nieuwsberichten

Wat is het nut van een examentraining?

Elke examenkandidaat weet: een goede voorbereiding is een must om dat felbegeerde diploma binnen te slepen. Veel leerlingen kiezen dan ook voor een examentraining tijdens de laatste loodjes. Maar waar is een examentraining precies goed voor? Dat leggen we je uit!

  1. Je wordt gekwalificeerd vóór de eindexamens

Om een diploma te behalen, heb je examenvaardigheden nodig. Je wilt je kennis immers goed kunnen toepassen. In een examentraining ligt de focus dan ook vooral op kwalificatie: de skills ontwikkelen, waarmee jij het examen kan halen.

  1. Een professionele vakdocent stoomt je klaar

Docenten weten als geen ander wat je precies kunt verwachten op het examen en wat je er allemaal voor moet weten. Ook beschikt een vakdocent over de vaardigheden om goed te kunnen trainen. De professionaliteit van een docent is daarom lastig om uit te besteden aan bijvoorbeeld studenten. Examentrainingen die door studenten worden gegeven, leveren dan ook een minder grote verbetering op tijdens de eindexamens.

  1. Je onderhoudt je kennis

Je doet gedurende het hele examenjaar veel kennis op. Die moet je wel onthouden om tot de juiste antwoorden te komen op je eindexamen. Als je niks met je kennis doet, raak je het sneller kwijt. Een examentraining staat stil bij wat je al weet en scherpt dat extra aan. We zorgen ervoor dat je alle kennis straks vers in je geheugen hebt, de stof écht begrijpt en het goed kunt toepassen door er extra mee te oefenen.

  1. Je krijgt vraagstellingen en antwoordstrategieën onder de knie

Een training richt zich, naast het onderhoud, ook op de examen-vraagstellingen. Je kunt de examenstof van binnen en buiten kennen, maar als je niet (goed) weet wat er verwacht wordt bij een vraagstelling, kom je niet tot het juiste antwoord. Na een examentraining weet je de examenvragen juist te interpreteren en jouw antwoorden goed te formuleren.

  1. Je gaat met zelfvertrouwen naar het examen

Om examenvragen goed te kunnen beantwoorden, heb je zelfvertrouwen nodig. Dat zelfvertrouwen krijg je naarmate je de stof goed helder krijgt en je steeds zekerder voelt over jouw goed getrainde examenvaardigheden. Leerlingen geven na een training vaak aan dat ze nu voldoende vertrouwen in zichzelf hebben om met een gerust hart aan het examen kunnen beginnen.

  1. Je gaat gefocust en gedreven richting de eindstreep

Tenslotte heeft een examentraining momentum. De trainingen worden meestal vlak voor de examens gevolgd en leerlingen kiezen er vaak zelf voor. Je wilt er immers alles aan doen om te slagen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de training gefocust aan de slag gaat. Daarnaast staat in dit momentum meestal een docent voor de klas die de je niet kent. Een andere manier van uitleggen draagt bij aan het succes.

Kortom: met een examentraining sta je op je best in de startblokken en kun je jouw examen vol zelfvertrouwen maken.