Terug naar alle nieuwsberichten

Mats kwam met een duidelijk doel bij Luzac: leren leren

Elke leerling start bij Luzac met een eigen doel. Die van Mats was: leren leren! Toen hij zakte voor zijn eindexamen, was hij ervan overtuigd dat dat het verschil zou maken. Mats vertelt hoe zijn examenjaar bij Luzac eruitzag.

”Ik heb afgelopen schooljaar mijn havo-diploma bij Luzac gehaald. Het jaar ervoor ging ik hard onderuit tijdens mijn eindexamens, doordat ik niet wist hoe ik moet leren. Ik had geen idee hoe ik ál die hoofdstukken goed in mijn hoofd kon krijgen. Omdat ik zo bewust was van waar het misging, koos ik voor een school die mij iets kon bieden wat mijn vorige school niet deed: leren leren en meer discipline ontwikkelen. En zo kwam ik bij Luzac College in Amsterdam terecht. Na mijn intake met mevrouw de Weerd wist ik: hier kan ik stappen zetten.”

”Wel keek ik ertegenop om naar Luzac te gaan. Ik wist dat ik hard moest werken en zat in een dip, doordat ik was gezakt. Maar dat gaf mij ook wel weer de drive om het te halen. Dankzij mijn docenten en leerlingbegeleider leerde ik hoe ik moest leren. Ik vloog de eerste SE-week direct zo serieus en gestructureerd als nooit tevoren aan. Ik maakte een onderscheid tussen school en thuis, door al mijn huiswerk in de studiezaal te maken. Om de zoveel weken kregen we een tussentijdse toets, die over één derde van de stof ging. Als ik deze goed maakte, zat ik er tijdens het SE ook goed in. Dat gaf vertrouwen.”

Een balans tussen hulp en loslaten

”Wat ik zo goed vond, is dat er erg goed geluisterd wordt naar wat jouw behoefte is. Als er iets niet goed ging, trok ik direct aan de bel en maakten we een plan. En aan de andere kant werd ik voldoende losgelaten. Ik gaf bij de start van het schooljaar aan dat ik dat belangrijk vind. Ik wilde het écht zelf doen. Gelukkig hadden ze door dat ik al snel goed overzicht had. Je verwacht misschien dat je met alle persoonlijke begeleiding aan de hand mee wordt genomen, maar eigenlijk helpen ze jou zo dat je het uiteindelijk zelf kunt. Dat is voor mij erg waardevol, omdat ik in februari naar de hotelschool ga, waar zelfstandigheid onmisbaar is.”

”Het was hard werken, maar ik weet waar ik het voor deed: een diploma, meer discipline en de skills om goed te kunnen leren.”