Terug naar alle nieuwsberichten

Welke leermethodes kun je gebruiken in de aanloop naar je eindexamens?

Voor welke leermethode ga jij in de aanloop naar je examens? Misschien kies je ervoor om vooral te blokken of samenvattingen te maken. Maar door verschillende methodes te proberen, ontdek je misschien wel hoe je nóg efficiënter kunt leren! Wij hebben 7 methodes voor je op een rijtje gezet.

Gebruik de blaadjesmethode

De blaadjesmethode helpt je als er enkele woorden zijn die je niet kunt onthouden of snel vergeet. Deze woorden schrijf je op blaadjes. Verspreid vervolgens de blaadjes op plekken waar je vaak komt. Van de snackkast en je computer tot de wc. Zo zie je het woord meerdere keren per dag en vergeet je ‘m dus niet meer.

Lees hardop

Door de stof hardop te lezen, onthoud je het beter. Als je een tekst hardop leest, wordt informatie sterker opgeslagen in je geheugen dan als je in stilte leest. Hoe komt dat? De woorden die je leest produceer én hoor je, waardoor de hardop gelezen geheugensporen beter herinnerd worden.

Varieer in onderwerpen (interleaving)

Onze hersenen staan afgesteld op het herkennen van ‘nieuwe’ informatie. Lang bezig zijn met hetzelfde onderwerp maakt het geheugen lui en zorgt ervoor dat je de stof minder goed onthoudt. Wissel tijdens het leren verschillende onderwerpen af en herhaal oefenopgaven van verschillende onderwerpen door elkaar heen. Op die manier prikkel je je hersenen en blijft je geheugen alert.

Overhoor jezelf

Check hoever je bent, door jezelf te overhoren! Dat kun je doen door geheugenkaartjes te maken. Zet op de voorkant een vraag en op de achterkant het antwoord. Daarnaast kun je jezelf goed overhoren met de oefenvragen in elk hoofdstuk van het boek. Ook leuk om met vrienden of je ouders te doen.

Bedenk ezelbruggetjes

Ezelbruggetjes kunnen je goed helpen om leerstof te onthouden en kunnen een redder in nood zijn als je ’t even niet meer weet. Je kent vast de bekende TV-TAS wel, maar je kunt zelf ook ezelbruggetjes bedenken! Moet je bijvoorbeeld een rijtje onthouden? Verbind ze dan aan elkaar.

Leg de stof uit

In plaats van het riedeltje dat je leest in je boek één-op-één te stampen, kun je het ook uitleggen aan je ouders, broer of zus. Begrijpen zij jou? Dan weet je dat jij het ook goed begrijpt!

Herhaal de stof

Leer een klein deel van de stof en herhaal ’t een paar keer, in plaats van direct door te gaan naar de volgende paragraaf. Zo blijft ’t beter hangen!

Zet ‘m op!