Terug naar alle nieuwsberichten

7 examentips waarmee jij dat diploma straks in the pocket hebt

Stapels boeken en examens van 3 uur lang. Hoe trotseer jij ze? Met een duidelijke structuur, planning en efficiënte studeersessies. De volgende tips helpen je op weg tijdens je examenjaar. You got this!

 

Tip 1: verdeel de examenstof in hapklare brokken

Alles in één keer in je hoofd proberen te stampen is nooit een goed idee. Je kunt je examenstof het beste onderwerp voor onderwerp behandelen. Zo houd je goed overzicht en onthoud je de materie ook echt.

Tip 2: Maak een planning (en houd je eraan)

Maak een duidelijke planning per vak, zodat je precies weet wanneer je wat moet leren. Zo weet je altijd of je op schema ligt! Bekijk eerst wat je allemaal moet weten en deel per dag in wat je wilt leren. Vergeet niet dat je ook rust nodig hebt! Zo blijft ’t leuk en neem je de stof goed op.

Tip 3: Begin op tijd

Een dag van tevoren beginnen met leren? Nachten doorhalen op Redbull? Voor je examen natuurlijk een no go. Het is zo simpel als het is: leren is echt een kwestie van op tijd beginnen. Herhaal de leerstof regelmatig. Je verplaatst kennis van het korte-termijn-geheugen dan naar het lange-termijn geheugen. En zo heb je de kennis tijdens het examen ook nog!

Tip 4: Watch and learn

Misschien ben je ze wel eens tegengekomen: veel docenten met liefde voor hun vak leggen de examenstof nog eens haarfijn uit op YouTube. Kies een docent naar wie jij goed kunt luisteren en leren is nog nooit zo makkelijk geweest!

Tip 5: Oefening baart kunst

Net zoals met alles in het leven: je leert ’t beste door het gewoon te doen! En zeker tijdens examens kom je goed beslagen ten ijs als je er al een stuk of 5 hebt gezien. Je weet zo goed hoe het examen in elkaar steekt en wat voor vragen je kunt verwachten.

Tip 6: Optimaal leren door te combineren

Je kunt leren door je boeken te lezen, samenvattingen te schrijven, video’s te kijken en samenvattingen te maken. Combineer al die verschillende middelen! Alles waar je wat aan hebt is handig om te gebruiken tijdens het leren.

Tip 7: Creëer je studeerplek

Zorg ervoor dat je een plek hebt waar je niet afgeleid. Zonde als je een paar uur voor je studieboeken uittrekt, maar vervolgens er weinig van opsteekt. In een opgeruimde, rustige ruimte kun je je zoveel mogelijk focussen op het leren.