Terug naar alle nieuwsberichten

Nieuwe vestiging Zwolle: de ideale leeromgeving

Luzac Zwolle begint dit schooljaar met een vliegende, nieuwe start. Afgelopen zomer verruilde de vestiging namelijk de Stationsweg voor de Zuiderzeelaan, nog altijd vlakbij het station. Daarnaast staat ook nog eens een nieuwe rector, Nicole Ketelaars, aan het roer. Wat maakt de nieuwe locatie dé ideale leeromgeving? Rector Nicole en huisvestingsmanager Marije van de Kamp vertellen over de belangrijke factoren voor een fijne leeromgeving.

Waarom wilde Luzac Zwolle verhuizen?

Nicole: ‘’De vorige locatie was een prachtig schoolgebouw uit 1903. Het nadeel van zo’n oud pand is dat we er weinig aan kunnen veranderen om de leeromgeving te optimaliseren. Daardoor voldeed het niet meer aan de eisen die we stellen aan de ideale leeromgeving. Ook vraagt een monumentaal pand om speciale zorg en onderhoud. Deze energie steken wij liever in aandacht voor onze leerlingen. Met een aflopend huurcontract was het tijd voor iets nieuws.’’

Wat maakt de nieuwe locatie in La Balance geschikt?

Nicole: ‘’Het pand is een stuk moderner en leent zich wél voor nieuwe veranderingen. Denk aan digitale hulpmiddelen, zoals smartboards. Het is modern en past goed bij het leren van nu, wat een stuk digitaler is dan vóór corona. En we zijn nog altijd goed bereikbaar, vlakbij het station. Dat is belangrijk, omdat veel leerlingen buiten Zwolle wonen.

Het is een fris, mooi multi-tenant gebouw met een hele verdieping (wel 900 m2) voor onszelf. De verdieping is licht, ruim en open. Dat levert een fijne leeromgeving op en komt de sfeer ten goede. De aankleding is kleurrijk en in de kantine is een wand bekleed met alle highlights van Zwolle. Én de akoestiek is fijn. Waarom is dat belangrijk? Als het geluid in de school een lange nagalmtijd heeft, vermindert dit het leercomfort en de concentratie van onze leerlingen. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat het ziekteverzuim afneemt wanneer ruimtes voorzien zijn van een goede akoestiek.’’

De zoektocht naar een nieuw schoolgebouw

Marije van de Kamp, huisvestingsmanager van Luzac, zorgt ervoor dat elke vestiging over een fijne leeromgeving beschikt in een passend schoolgebouw. Van zoektochten naar nieuwe vestigingen tot huur- en energiecontracten; team huisvesting leidt alles wat met vastgoed te maken heeft in goede banen.

Waar letten jullie op tijdens jullie zoektocht naar dé ideale leeromgeving?

Marije: ‘’We letten op veel verschillende factoren, waaronder de mogelijkheid voor een duidelijke structuur. Maar ook licht, de luchtkwaliteit, het geluidsniveau, kleur en ergonomie zijn bepalend voor een omgeving waar leerlingen met plezier naartoe gaan en waarin zij zich goed kunnen concentreren.

Licht doet veel met een pand. De lichtkleur en het lichtcontrast in een ruimte zijn bepalend voor de leercomfort van leerlingen. Met slecht licht kunnen leerlingen zich minder goed concentreren en zelfs hoofdpijn krijgen. Zowel daglicht als kunstlicht zijn belangrijk. Dat zit bij de vestiging van Luzac Zwolle helemaal goed.

Door de coronapandemie is er nog meer aandacht gekomen voor luchtkwaliteit. Dat was voor ons dan ook een belangrijk punt in de zoektocht naar de ideale schoollocatie. Goede luchtcirculatie voorkomt de ophoping van chemische stoffen in het binnenklimaat van de school. Én de verspreiding van bacteriën, virussen en pollen. Dan weet je dat met goede luchtkwaliteit de productiviteit omhoog gaat en het ziekteverzuim naar beneden. La Balance als gebouw heeft uitstekende luchtkwaliteit.

Daarnaast is het geluidniveau vanzelfsprekend van groot belang. Met de juiste materialen en meubilair kunnen we dit positief beïnvloeden. Alle lokalen zijn goed geïsoleerd, waardoor leerlingen niet afgeleid worden door geluiden in een ander lokaal of op de gang.

Kleur doet ook veel! Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van kleur op onze gemoedstoestand. Waar rood een ruimte kleiner laat lijken, maakt blauw de ruimte juist groter. Daarnaast heeft blauw een kalmerend effect. Daarom komt deze frisse kleur in de kantine terug. Wit, de basiskleur, zorgt voor evenwichtigheid.  Kortom: we zorgen voor een mooi kleurenpalet dat een fijne leeromgeving en sfeer creëert.

Maar ook ergonomie en comfort is belangrijk. Leerlingen moeten gedurende de hele dag goed kunnen zitten. Al met al kijkt Luzac naar de meest uiteenlopende factoren om van elk pand dé ideale leeromgeving te maken.

Daarnaast kijken we natuurlijk naar de locatie in het algemeen. La Balance is een mooi, centraal gelegen en divers gebouw. Middenin een gebied dat volop in ontwikkeling staat. Dat past mooi bij Luzac.’’

Een nieuwe start, met een nieuwe rector

Niet alleen de locatie van Luzac Zwolle is nieuw. Ook de rector, Nicole Ketelaars. Hoe ervaart ze haar start bij Luzac? Nicole: ‘’Ik ben net begonnen, maar kende Luzac al jaren. Ik gaf namelijk examentrainingen. De eerste locatie waar ik een examentraining gaf, was in Zwolle. Dat maakt de cirkel mooi rond. Mijn keuze was snel gemaakt. Onderwijs op maat spreekt mij aan. En daarvoor moet je bij Luzac zijn. Het is mijn doel om stabiliteit te creëren op de nieuwe locatie. En om de overgang van de middelbare school naar het mbo, hbo en de universiteit soepeler te maken, in samenwerking met de onderwijsinstellingen. Ik heb zelf op het hbo gewerkt en weet dat die overgang best zwaar kan zijn. ’’

Benieuwd naar de nieuwe vestiging van Luzac Zwolle?

Kom sfeerproeven tijdens de opening op woensdag 27 oktober! Na de feestelijke opening en een rondleiding door het gebouw, sluiten we af met een borrel. U kunt zich hier aanmelden.