Terug naar alle nieuwsberichten

Studiekeuzestress

Hoe komt uw kind tot die lastige studiekeuze? Studiekeuzestress speelt niet alleen bij leerlingen, maar ook bij hun ouders. U wilt natuurlijk dat uw kind aan een opleiding begint die echt bij hem of haar past. Sommigen hebben een droom voor ogen, anderen niet per se. In onze Podklas-aflevering over studiekeuzestress geven rector Pauline Heistein en Mariette de Wilt concrete tips.

De zoektocht naar een opleiding in een overgroot aanbod

Hoe komt het dat steeds meer leerlingen het moeilijk vinden om tot een weloverwogen keuze te komen? ‘’Het aantal opleidingen is zo ongelofelijk groot’’, vertelt Mariette. ‘’Leerlingen zien door de bomen het bos niet meer. Vroeger had je voor een vakgebied 1 opleiding. Die zijn nu uitgesplitst in talloze varianten. Dat maakt de keuze een stuk lastiger. Daarnaast is er onwijze studiedruk in het eerste jaar: je moet een minimaal aantal studiepunten halen. Anders moet je stoppen. En leerlingen zijn heel bang om een verkeerde keuze te maken. 17-jarigen hebben nog beperkte zelfkennis om goed te kunnen zeggen wat nou echt bij hen past’’.

Een studiekeuze maken met je hoofd of hart?

Moet je nou kiezen met je hart of met je verstand? ‘’Je kunt beter iets meer op je gevoel afgaan, dus iets meer met je hart kiezen. Veel leerlingen kiezen voor een studie die ze een kans geeft op een goede baan. Maar als een opleiding zo zwaar als steen voelt, is de keuze vaak gebaseerd op de verkeerde argumenten. Natuurlijk is het belangrijk dat je ook je verstand gebruikt. Maar ga als creatieveling nou niet bedrijfskunde studeren alleen maar omdat het je een verstandige keuze lijkt. Als creatief bezig zijn een drijfveer van jou is, dan ga je die geheid missen.’’

Benieuwd naar de podcast? U kunt de aflevering nu beluisteren!

De volgende keer bij Luzac Podklas: hoe kan uw kind leren leren?

Veel ouders zien hun kinderen worstelen met het leren voor een toets. Hoe pak je dat aan als leerling? Niemand leert uw kind dat eigenlijk. Een boek openslaan en naar de tekst staren is niet helemaal wat met leren wordt bedoeld. Wat werkt wel? Dat ontdekt u in de volgende Podklas!

Tot de zomervakantie verschijnt om de twee weken een nieuwe Podklas. Abonneer u, zodat u geen aflevering hoeft te missen.

Contact opnemen

Wilt u een vraag stellen over iets wat u in de podcast gehoord hebt, of wilt u uw mening delen? Dat kan! Stuur ons een bericht op [email protected]. We gaan graag met u in gesprek!