Terug naar alle nieuwsberichten

Luzac-leerlingen zetten zich in voor een mooie, warme kersttijd

Aandacht maakt alles mooier

Een gezellige kerst met een tafel vol familieleden: iedereen verdient een mooie kersttijd. Voor veel mensen is dat dit jaar niet weggelegd. Niemand zou kerst alleen moeten vieren.

Daarom kwamen de leerlingen van Luzac in actie om vanuit de kerstgedachte iets te doen voor de medemens. Want een beetje meer aandacht voor elkaar maakt alles mooier!

Het regent kerstkaarten

Juist tijdens het jaar waarin we op onszelf aangewezen zijn, zouden we kerst niet alleen moeten vieren. Om eenzaamheid tegen te gaan, doen onze leerlingen mee aan de kerstkaartenactie van de ANBO. Ze schrijven en knutselen erop los voor ouderen die tijdens de feestdagen alleen zijn. Het doel: een glimlach toveren op het gezicht van ouderen en solidariteit met slachtoffers van Covid-19.

Stilstaan bij eenzaamheid onder ouderen en honger in Nederland

Levenskunde is sinds 2020-2021 een vast programma bij Luzac. Bij Levenskunde staat de kennis over, kritiek op, analyse van en betekenis van het individu, de samenleving en de wereld centraal.

Het vak is een vormingsproces voor zelfstandige en vrije persoonlijkheden. Leerlingen leren kritisch te kijken naar bronnen, anderen en zichzelf. Zij ontdekken door zelfverwerkelijking wie zij zijn, wat zij willen en wat zij belangrijk vinden in het leven. Levenskunde geeft leerlingen gevoel voor cultuur en geschiedenis, samenleving en identiteit. Alle kwaliteiten worden ontplooid. We verbreden en verdiepen kennis, leren kritisch denken en moreel oordelen en besluiten.

In de feestmaand december besteden we tijd aan enkele grote sociale thema’s. Eenzaamheid onder ouderen en honger in Nederland zijn daar onderdeel van.

Handen uit de mouwen voor de voedselbank

Elke dag wordt een beetje meer duidelijk wat de impact van de coronacrisis is. Van schooluitval tot eenzaamheid en van baanverlies tot het niet meer kunnen veroorloven van eten. De rijen bij de voedselbank worden langer en de bijdragen steeds kleiner. Daarom zamelen de leerlingen van Luzac eten in voor de voedselbank, zodat daar een mooie kerstmaaltijd van kan worden samengesteld. Onze leerlingen leren zo over alle (of verborgen, verzwegen) aspecten van de samenleving. Verder zijn de leerdoelen solidariteit met armeren (in extra moeilijke tijden) en vrijgevigheid in het teken van de feestdagen.