Terug naar alle nieuwsberichten

Leren voor je schoolexamens: mindmappen

Vraag je je af hoe je alle stof voor je schoolexamens in je hoofd gaat krijgen? Alles samenvatten? Dat kan, maar mindmappen is ook een goed idee. Zo maak je van grote hoeveelheden leerstof kleine overzichten met vormen, figuren en tekeningen.

Tijdens het mindmappen laat je je hersenhelften samenwerken, waardoor je nieuwe verbanden legt en dieper na kunt denken. Met deze creatieve manier van leren onthoudt bijna iedereen de leerstof makkelijker.

Hoe maak je een mindmap?

  1. Schrijf de naam van je vak in het midden van een vel papier.
  2. Trek lijnen vanuit het onderwerp naar verschillende onderdelen die belangrijk zijn voor het vak. Het is handig als je elke lijn een andere kleur geeft.
  3. Koppel aan deze onderdelen alle belangrijke kernwoorden die in je op komen, door dunnere lijnen te trekken naar alle belangrijke woorden die in je opkomen. Gebruik vooral veel kleur en tekeningen, zodat het leren niet alleen leuker wordt, maar je de onderdelen ook beter onthoudt en je makkelijk verbanden legt tussen de verschillende onderwerpen.

Digitaal mindmappen

Een mindmap hoef je niet per se op een vel papier te maken. Er zijn namelijk speciale programma’s waarmee je via de computer kunt mindmappen. Zo kun je makkelijk de mindmap openen als je iets nieuws te binnen schiet, de indeling van de mindmap aanpassen en deze delen met klasgenoten. Misschien komt er iets belangrijks in hen op dat nog in je mindmap ontbreekt. Je vindt online veel gratis programma’s waarmee je kunt mindmappen. Succes!