Terug naar alle nieuwsberichten

Atleet Jan Roelof is hard op weg naar de top én een havodiploma

Jan Roelof Veyer (17) is hard op weg om een topsporter te worden. Zes keer per week kun je hem op de atletiekbaan van RTC Noord Atletiek vinden, waar hij traint op topniveau. Daarnaast zit hij in zijn havo-examenjaar op Luzac Heerenveen. Hoe hij dat combineert? Hij vertelt het je graag.

Op weg naar een medaille

“Ik doe al 2,5 jaar aan atletiek. Vorig jaar april ben ik meer gaan trainen en begon ik me echt te richten op de topsportkant van atletiek. Die zomer ben ik ook 7e geworden in mijn leeftijdscategorie op de 100 meter sprint. Hoewel ik nu train op topsportniveau, heb ik nog niet bereikt wat ik wil bereiken. Mijn eerste doel is het behalen van een medaille op een Nederlands Kampioenschap. Daar zit ik al heel dicht tegenaan, maar daar moet ik nog net iets meer voor doen. Mijn echte top-doel is een EK of WK. Het is fijn dat Luzac me daarin steunt, zodat ik mezelf beter kan maken en de tijd die ik nodig heb voor sport ook echt daarvoor kan gebruiken.”

Fantastisch te combineren

“Inmiddels train ik 6 dagen in de week. Gelukkig kan ik dat op Luzac goed met school combineren. Dat is ook de reden dat ik voor Luzac heb gekozen. Het is vreselijk makkelijk dat er altijd iets te regelen is, zolang je maar van tevoren vertelt wat je van plan bent. School en sport zijn hierdoor fantastisch te combineren.

Afgelopen april zou ik op trainingsstage gaan op Tenerife. Daarvoor zou ik vrij moeten hebben van school. Dat kan bij Luzac, omdat je dan gewoon schoolwerk meekrijgt om daar te maken. En als je daar vragen over hebt, dan kun je bellen met je docent. Deze trainingsstage is helaas niet doorgegaan, maar vanuit Luzac zou het dus geen probleem zijn geweest. Ik ben eerder ook in Nederland een weekend op trainingskamp geweest. Toen mocht ik op vrijdag eerder weg, zodat ik op tijd daar kon zijn. Als je maar van tevoren overlegt met je mentor, dan is er van alles te regelen. Ik heb nog niet geprobeerd om last-minute zoiets te regelen, maar ik denk dat dat zelfs zou kunnen, omdat ze overal zo flexibel in zijn.

Examenjaar in 2 jaar

“Toen ik nog op een andere school zat, trainde ik 2 keer per week. Toen deed ik VMBO-kader. Toen ik daarvoor geslaagd was, wilde ik eigenlijk naar het Johan Cruyff College. Maar daar vertelden ze mij dat ik niet genoeg trainde om daar toegelaten te kunnen worden. Vanuit het Johan Cruyff College werd ik doorverwezen naar de coach die ik nu heb. Toen ben ik begonnen met 6 dagen in de week trainen. Maar ik wilde ook graag havo doen en dat kan niet op het Johan Cruyff College. Daarom besloot ik om verder te zoeken.

Na een zoektocht op internet kwam ik bij Luzac terecht. Met een VMBO-kader diploma kun je op een gewone school geen havo doen, maar op Luzac kan dat wel. Samen met mijn ouders ben ik toen naar Luzac gegaan voor een gesprek. Hier heb ik onder andere gevraagd of ik bij Luzac school kon combineren met sporten op topniveau. Dat bleek geen probleem te zijn. Ik kan mijn examenjaar in 2 jaar tijd doen. Dit jaar heb ik 3 vakken afgerond en aankomend jaar doe ik de laatste 4 vakken. Voor elk vak dat ik afrond, ontvang ik een deelcertificaat. Al deze deelcertificaten samen vormen uiteindelijk mijn havodiploma. Die spreiding van vakken maakt het ook een stuk makkelijker om flexibel te kunnen plannen met mijn sport. Daarom is Luzac een mooie school om als topsporter te zitten.”

Thuis heb je gewoon rust

“Wat ik het allerfijnst vond van het afgelopen jaar, is dat ik thuis niks meer hoefde te doen. Ik train ook in Heerenveen, dus ik ging ’s ochtends naar school en daarna ging ik trainen. Thuis hoefde ik niks meer te doen. Dat komt omdat we studie-uren hebben, waarin je verplicht bent om je huiswerk te maken. En daardoor leer je automatisch voor je toetsen en examens. Op mijn oude school had ik thuis nooit zin om aan school te werken. Het is zoveel fijner om het op school te doen, dan heb je thuis gewoon rust en kun je de volgende dag weer naar school en daar zorgen dat je alles af hebt.

Wat wel moeilijk was, was dat we de eerste toetsen thuis moesten maken in verband met corona. Dat ging niet goed, omdat ik thuis echt zie als plek voor rust en niet voor school. Toen ik de herexamens op school kon maken, ging ik voor Engels van een 3,2 naar een 7,2. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat je bij mij thuis niet met school moet aankomen. Dan gaat het niet goed. Daarom ben ik ook zo blij met die studie-uren.”

Alle hulp die je nodig hebt

“De begeleiding die je op Luzac krijgt, is ook top. Als je een vak wat moeilijker vindt, dan zeg je dat tegen je mentor of de docent van dat vak en dan plannen ze je in voor een steunles. Dat is een extra les in dat vak. Dat heb ik ook gedaan. Niet zozeer omdat ik moeite had met de vakken, maar wel omdat ik even moest wennen aan havo. Daarom heb ik steunles Nederlands en Engels gehad. Voor allebei ben ik gelukkig geslaagd.”

Gezelligheid en verbondenheid

“Het is ook fijn dat de klassen wat kleiner zijn. Dat maakt het ook een stuk gezelliger, omdat iedereen meer verbonden is met elkaar. Zelfs de mevrouw achter de balie is superaardig. Alles klopt in dat opzicht. Daardoor heb ik het gewoon superleuk op school.”