Terug naar alle nieuwsberichten

Afwijzingen van 17 reguliere middelbare scholen: bij Luzac kon Jordan wel knokken voor zijn vwo-diploma

Van de havo doorstromen naar het vwo: Jordan-Janell van der Meer (18) was twee jaar geleden vastbesloten over zijn doel. Helaas wilde geen school hem aannemen. Daar was zijn 6,2 als gemiddelde eindcijfer te laag voor. Maar bij Luzac kon het wel. Nu, twee jaar later, kan de vlag uit. Jordan is namelijk, na twee intensieve schooljaren bij Luzac, met vlag en wimpel geslaagd.

Jordan had niet verwacht dat zijn overstap naar het vwo zo ingewikkeld zou zijn. Hij had zich bij maar liefst 17 middelbare scholen aangemeld. Ondanks dat het gemiddelde om naar het vwo te gaan niet wettelijk is vastgelegd, werd hij overal afgewezen. Hij was van mening dat zijn havo-diploma en motivatie moesten meetellen.

Aandacht van politici

Toen Jordan zijn havo-diploma had gehaald, wist hij niet wat voor opleiding bij hem paste. De extra jaren vwo zouden hem een mooie kans bieden om te ontdekken welke kant hij op wilde. Landelijke politici waren het met hem eens. Peter Kwint van SP stelde Kamervragen over de zaak. Waarom kreeg Jordan geen kans en wat is het ergste dat kan gebeuren? Als het niveau te hoog gegrepen is, kom je daar snel genoeg achter.

Een welverdiende kans

Luzac kreeg het verhaal van Jordan mee en besloot hem een jaar lang gratis onderwijs aan te bieden. Uiteraard is het belangrijk dat het vwo-diploma haalbaar is. Maar Luzac staart zich niet blind op alleen de cijferlijst of een gemiddelde en geloofde wel in zijn capaciteiten. Daarnaast zijn de motivatie en ambities van leerlingen bepalend. Dankzij het onderwijs op maat, de persoonlijke begeleiding en de duidelijke structuur komen leerlingen optimaal tot hun recht. Zo kon Luzac Jordan wel helpen met het verwezenlijken van zijn ambitie. De talen gingen hem gemakkelijk af, maar aan de exacte vakken heeft hij hard moeten trekken. Dankzij de kleine klassen van Luzac konden de docent hem de aandacht geven die hij nodig had.

Door de coronamaatregelen kwamen alle examens te vervallen. Aan de ene kant ziet hij het als een voordeel dat hij weinig stress heeft gehad, maar hij vindt het wel jammer dat hij zijn ‘time to shine’ niet heeft gehad. Een ding is zeker: Jordan heeft bewezen dat hij de capaciteiten voor het vwo wel degelijk heeft. En waar Jordan twee jaar geleden nog niet wist wat hij wilde studeren, heeft hij nu twee studies op het oog: bio-ingenieurswetenschappen of informatica.

Bron: AD.nl