Terug naar alle nieuwsberichten

Vanaf 2 juni weer veilig naar school

Zorgeloos terugkeren naar school: bij Luzac kan het. Na tweeënhalve maand met succes virtueel les te hebben gegeven, opent Luzac op 2 juni de schooldeuren weer. Zonder enige vorm van zorgen, want Luzac heeft zich optimaal voorbereid om veilige schooldagen te realiseren.

De leerlingen kunnen gewoon met hun volledige klas lessen volgen. De lokalen zijn groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden. Bovendien zijn de klassen van Luzac klein, met maximaal 12 leerlingen. Dankzij alle getroffen maatregelen is er zo geen sprake van besmettingsgevaar.

Veiligheidsmaatregelen

Om ervoor te zorgen dat leerlingen gedurende de hele dag afstand kunnen houden van klasgenoten en docenten, heeft Luzac verschillende maatregelen getroffen. Zo liggen alle schoolboeken in het vaste lokaal van de klas. De kluisjes worden niet gebruikt. Door het gehele schoolgebouw komen de leerlingen desinfecteringsmiddelen zoals handgel, zeep en oppervlaktesprays tegen. Bij binnenkomst in het leslokaal wassen de docenten en leerlingen hun handen en nemen ze hun tafel af met de desinfecterende spray. Bij vertrek doen ze dit opnieuw. Ook zijn er vaste looproutes, waardoor leerlingen en docenten elkaar zo min mogelijk tegemoet lopen.

Lesdagen zoals de leerlingen van Luzac gewend zijn

De leerlingen van Luzac zijn gewoon van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur op school. De vestigingen hebben wel aangepaste openingstijden, omdat veel ouders hun kinderen naar school brengen en het openbaar vervoer minder gebruikt wordt. Ook de toetsweek kan gewoon doorgaan, omdat de leerlingen in de virtual classrooms van Luzac hier net zo goed op voorbereid werden als voor de crisistijd. De pauze wordt in de kantine doorgebracht; leerlingen hoeven niet in hun lokaal te blijven. Indien nodig zijn er verschillende shifts waarin de leerlingen pauze houden. Ook heeft Luzac ervoor gezorgd dat gymlessen, buiten en bij slecht weer in de kantine, kunnen doorgaan.

Grip op de prestaties van elke leerling

Leerlingen en ouders hoefden zich geen zorgen te maken toen de middelbare scholen vanaf 16 maart hun deuren moesten sluiten. Alle lessen van Luzac zijn vanaf dag 1 virtueel doorgegaan. Luzac kon zo snel schakelen, omdat er vooraf al pilots werden gedraaid met leerlingen die in risicogebieden waren geweest. Zij volgden de lessen al in de virtual classroom. En wat bleek: online waren ze net zo betrokken bij de les en werden ze nog steeds optimaal voorbereid op hun toetsen.

Ook alle begeleidings- en steunlessen gingen door. Zo zijn de leerlingen na de online lesperiode nog steeds goed in beeld. Voor de leerlingen die het nodig hebben, heeft Luzac voor de komende twee maanden een apart leerplan gemaakt. Zo krijgt elke leerling de aandacht die hij of zij nodig heeft en blijven de schoolprestaties onder controle.

De maatregelen van Luzac in het kort:

  • De leerlingen desinfecteren hun handen bij binnenkomst en vertrek van hun leslokaal.
  • De leerlingen volgen vaste looproutes.
  • De leerlingen kunnen met hun volledige klas les volgen.
  • De lokalen zijn groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden.
  • Leerlingen kunnen veilig pauze houden in de kantine.
  • Alle leerboeken zijn in het lokaal.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van kluisjes.
  • De leerlingen krijgen les in één vast lokaal.
  • De gymlessen van Luzac gaan buiten of in de kantine door.