Terug naar alle nieuwsberichten

Hardlopende hersenen

Atleet Ludo van Nieuwenhuizen over de combinatie van school en topsport

Hij heeft het leven van een topsporter, terwijl hij stiekem nog gewoon scholier is. Ludo van Nieuwenhuizen is zes keer per week op de atletiekbaan te vinden, doet mee aan verschillende wedstrijden én haalt ondertussen zijn vwo-diploma.

Als zijn klasgenoten op een feestje zijn, staat Ludo uit Alphen aan den Rijn op de atletiekbaan. Af en toe werd hij een beetje jaloers van alle gezellige snapchats en foto’s op Instagram. Maar dat gevoel trok helemaal weg toen hij afgelopen zomer op de Europese Kampioenschappen (EK) in Borås in Zweden stond.

Uitblinker

Ludo werd twaalf jaar geleden voor het eerst meegenomen naar de atletiekbaan. Zijn broer en zus deden al langer aan atletiek, “dus ja, dan moet de derde ook maar mee.” Op zijn zesde begon Ludo met de meerkamp: series van onderdelen van de atletiek. Al snel bleek dat hij uitblonk in de duizend meter, een afstand die als wedstrijd wordt gelopen. “Toen ik ouder werd, ben ik mezelf hier steeds meer in gaan ontwikkelen. Inmiddels loop ik het liefst de achthonderd meter”, zegt Ludo.

Op zoek naar uitdaging

De liefde voor atletiek deelt Ludo met zijn vader, die hem een groot deel van zijn leven heeft getraind op de atletiekbaan in Alphen aan den Rijn. “Op een gegeven moment won ik bij de achthonderd meter van iedereen. De uitdaging was weg. Toen besloot ik een nieuwe trainer te zoeken.” Ludo sloot zich aan bij Team Thuijs in Amsterdam, waar hij eerst training volgde bij Frans Thuijs, en inmiddels bij Yvonne Hak, een Nederlands voormalig middellangeafstandsloper.

Liever trainen dan huiswerk maken

Een nieuwe trainingsgroep betekende ook meer trainen. Waar Ludo eerst vier keer in de week op de atletiekbaan stond, is hij er nu wel zes keer te vinden. Deze trainingen in combinatie met school werden hem soms wel iets te veel. In de vierde klas op het Scala College in Alphen aan den Rijn bleef hij zitten. “Dat had te maken met het feit dat ik veel sport, maar ik ben ook wel een beetje lui als het om huiswerk maken gaat, hoor. Ik ga veel liever trainen!”.

Nóg succesvoller door een nieuwe start

Vorig jaar wisselde hij van school, en inmiddels zit Ludo in het laatste jaar van het vwo op het Luzac Lyceum in Leiden. “De klas bestaat uit maar heel weinig leerlingen, waardoor iedereen veel extra aandacht krijgt. Ik maak al mijn huiswerk onder schooltijd. Zo heb ik voldoende tijd om te blijven trainen.’’ Dit resulteerde in de winter van 2018 in het winnen van de Nederlandse Kampioenschappen (NK) Junioren in Apeldoorn. Niet alleen versloeg hij zijn tegenstanders, hij haalde ook vier seconden van zijn persoonlijke record af. ‘’Ik denk dat dit succes voortkwam uit een combinatie van een nieuwe school, meer trainingen en beter op mijn voeding letten.” De Nederlands kampioen stond dankzij deze inhaalslag afgelopen zomer op de EK in Zweden.

Olympische Spelen

Of hij van atletiek zijn werk wil maken? “Ja”, luidt het volmondig. Toch gaat Ludo geen tussenjaar nemen, maar wil hij nadat hij zijn vwo-diploma heeft meteen Psychologie gaan studeren in Amsterdam, met het oog op een master Sport- en Prestatiepsychologie. Hopelijk gaat hem dat net zo goed af als Luzac, want ergens tussen zijn bachelor en master staan ook nog de Olympische Spelen in Parijs gepland. En Ludo is zeker van plan om zijn gezicht daar te laten zien.