Terug naar alle nieuwsberichten

“Excellent onderwijs. Ook tijdens deze crisis.”

“Als je nu door de gangen loopt, zie je in lokalen docenten passievol doceren in een lege klas. Je ziet mensen met elkaar in overleg via TEAMS of live met een grote afstand tussen de aanwezigen.”

Voor bijna iedereen voelt het als een spannend project, maar we waren goed voorbereid. Daarom hadden we slechts 1 dag nodig om ons onderwijs op afstand op te zetten. Uiteraard inclusief onze excellente kwaliteit. Ik vind het geweldig om te zien hoe wij als school, samen met ons team, onze leerlingen en onze ouders de veerkracht tonen om de school draaiende te houden. Al is het dan op afstand.

Bij Luzac hebben we een jaar geleden een modernisering van het onderwijs in gang gezet. Op onze vestigingen in Breda en Den Bosch zijn we een pilot gestart met de inzet van een digitale leeromgeving en het gebruik van 2 in 1 devices door leerlingen én docenten. Beide faciliteiten zijn ingezet om het creatief leren en doceren te bevorderen.

Toen twee weken geleden de uitbraak van Corona in Nederland serieuze vormen begon aan te nemen, hebben we direct besloten om deze pilot op te schalen en uit te rollen over alle vestigingen. Alle medewerkers kregen toegang tot de leeromgeving zodat deze kon worden ingericht voor de leerlingen en docenten die aan huis gebonden waren. Hiermee was de infrastructuur voor een eventuele sluiting van de school al gelegd. En konden we de ervaringen uit de pilot gebruiken om de overige vestigingen te ondersteunen.

Parallel aan de inrichting van de online omgeving hebben we de fysieke locaties op school in orde gemaakt. Zo is elk lokaal voorzien van een HD camera met microfoon om zo helder mogelijk beeld en geluid te versturen naar de leerlingen thuis.

Door deze voorbereidingen waren we goed voorbereid op het voorziene bericht dat de scholen zouden sluiten.

Direct na dit bericht zijn alle leerlingen op school geweest en hebben hun boeken meegenomen. Sommigen kozen er voor dat niet te doen omdat ze in hun digitale leeromgeving ook over de boeken beschikken. Leerlingen reageren verbaasd op de ontstane situatie, maar zijn constructief en ook zij wensen ons succes. Docenten kregen direct training in het op afstand lesgeven en uitleg over de technische facetten.

Door al deze voorbereidingen en de veerkracht van ons team, onze leerlingen en hun ouders konden we de volgende dag al om 09.00 uur starten met lesgeven. Op de hoog kwalitatieve manier die leerlingen en hun ouders van ons gewend zijn. In kleine virtuele klassen, met maximale persoonlijke begeleiding van docenten en begeleiders. En dankzij de digitale technieken konden we nog steeds excellent maatwerk bieden.

Dus ja, Luzac stond er gewoon. Binnen twee dagen. Wat ben ik er trots op dat ik, ook in deze spannende tijd, onderdeel uitmaak van de, wat mij betreft, allerbeste school van Nederland.

– Pepe Leertouwer, rector Luzac Alkmaar en Luzac Hilversum