Terug naar alle nieuwsberichten

Goede voornemens voor je examenjaar

Morgen om middernacht is het zover: dan gaat het nieuwe jaar van start! Een goed moment om terug te kijken naar wat je afgelopen jaar allemaal gedaan en bereikt hebt, maar zeker ook een prima gelegenheid om vooruit te kijken naar 2020! Want nog een paar maandjes en dan zit jouw tijd op de middelbare school er als het goed is alweer op. Tijd om wat goede voornemens te maken om jouw voorbereiding op je eindexamens nog beter te maken dan hij nu al is.

Plannen, plannen, plannen

Een goede voorbereiding is het halve werk wordt er vaak gezegd. Lekker cliché, maar het is wel echt zo! Maak aan het begin van het jaar een goede planning tot aan de start van de eindexamens. Zie voor tips onze blog hierover. Je zult zien dat je direct al wat meer rust in je hoofd hebt. Als je beetje bij beetje toewerkt naar je doel,  zul je merken dat je een stuk minder zal stressen de week voor je examens.

Oefenen en herhalen

Met nog ruim vier maanden voordat jij straks je examens ingaat, is het belangrijk om duidelijk op een rijtje te hebben wat je nog lastig vindt. Hoe ontdek je dit? Door veel te oefenen, bijvoorbeeld met oude examens. Schrijf op met wat voor soort vragen jij op dit moment moeite hebt en besteed daar extra tijd aan. Door veel te oefenen en te herhalen bouw je nu al een routine op die je later door je examens heen sleept.

Niet vergeten te ontspannen

In voorbereiding op je examens ben je vooral inspannend bezig, maar vergeet ook niet te ontspannen. Leren is hard werken en af en toe hebben je hersenen simpelweg behoefte aan wat afleiding. Ga sporten, netflixen of even een uurtje naar buiten. Je zult zien dat je daarna weer fris bent en boordevol energie zit om verder te gaan met leren.

Slagen!!!

Het ultieme doel voor 2020 is natuurlijk om op woensdag 10 juni te horen dat jij je diploma in de pocket hebt. Daar werk je al sinds het begin van dit schooljaar naar toe, en eigenlijk al langer. Het lijkt misschien heel spannend, maar als je je goed voorbereid hebt én gelooft in je eigen kunnen, ben je echt al een heel stuk op weg. Uit onderzoek blijkt dat het visualiseren (voor jezelf letterlijk een beeld vormen) van de door jouw gewenste toekomst helpt om deze ook daadwerkelijk te bereiken. Denk dus na over wat jij wilt (slagen!) en houd dit doel het hele jaar voor ogen, dan kan het bijna niet mis gaan.