Terug naar alle nieuwsberichten

Plannen als een pro: dat kun jij ook!

Ken jij ook iemand die altijd al zijn huiswerk op tijd af heeft? Of iemand die al netjes zijn boekverslag klaar heeft liggen de dag voordat het af moet zijn. Vast wel! De één is nou eenmaal beter in het plannen en organiseren van zijn huiswerk dan de ander. Maar dat betekent niet dat jij het niet kunt leren! Vooral in je examenjaar is het maken van een goede planning heel belangrijk. Door dingen in te plannen, ben je bewuster bezig met wat je moet doen en creëer je rust in je hoofd. Je verspilt minder tijd, waardoor je juist meer tijd hebt voor leuke dingen. En dat kun je wel gebruiken in voorbereiding op je eindexamens! Hieronder geven we je een aantal tips om je te helpen je examenjaar goed in te plannen.

1. Maak een overzicht van alles wat je nog moet doen
Zo heb je goed op je netvlies wat er allemaal nog moet gebeuren en vergeet je niets. Maak alles zo concreet mogelijk. Vaak kun je een grotere klus prima indelen in kleinere taakjes. Hierdoor kun je beter inschatten hoe lang je ergens mee bezig bent. Wees niet te zuinig met het inschatten. Het is fijner om korter dan gepland met iets bezig te zijn dan langer. Geef per taak aan of het belangrijk is om het snel te doen (op korte termijn) of dat het niet per se nú afgemaakt moet worden (op lange termijn). Voor het maken van een planning kun je een agenda gebruiken, een notitieblok of een excel-lijstje, maar bijvoorbeeld ook post-its. Zet op elke post-it een taak en plak ze in de volgorde waarin jij de taken wil afronden. Ben je klaar met een taak? Dan kan de post-it zo de prullenbak in!

2. Hou je planning realistisch en leuk
Nadat je alle dingen die je nog moet doen op een rijtje hebt gezet, kun je ook alvast indelen wanneer je ermee gaat beginnen. Maak bijvoorbeeld een apart lijstje van de taken die je deze week wil afronden. Wees hierbij niet te ambitieus! Je kunt al je huiswerk voor de komende week in één vrije zaterdag proppen, maar het is beter om niet alles tegelijkertijd te willen doen. Zo blijf je geconcentreerd. Heb jij bijvoorbeeld twee uur geoefend met een proefexamen wiskunde? Ga dan daarna dan even wat anders doen. Het voordeel van het hebben van een goede planning is dat je al heel ver vooruit kunt denken en plannen. En dat betekent dat je niet alles in één week of weekend hoeft af te vinken. Zo blijft studeren en leren leuk en kun je het afwisselen met vrije tijd.

3. Update je planning continu
Heb je een taak afgerond? Streep deze dan door op je planning. Kijk aan het einde van de week eens wat je allemaal gedaan hebt, vast meer dan je van tevoren had gedacht! Je zult zien dat er steeds weer nieuwe taken op je planning bij komen. Zet deze direct op je planning als je ze tegenkomt, want zo blijft jouw planning actueel. Ververs af en toe je planning compleet: verwijder de afgestreepte taken of maak een nieuwe planning, zodat je weer een fris to-do-lijstje hebt en het overzicht behoudt over wat je nog moet doen.

4. Valkuil: uitstelgedrag
Laat jij ook wel eens iets liggen wat je niet leuk vindt om te doen? Vast wel! Iedereen stelt wel eens iets uit waar hij geen zin in heeft. Dat kan helemaal geen kwaad. Maar pas wel op, want uitstelgedrag is een grote tijdrover. De taak blijft in je hoofd zitten en je kunt er erg onrustig door worden. Begin daarom soms eerst met een taak die je heel lastig of vervelend vindt. Als deze achter de rug is, kun je je daarna bezighouden met makkelijkere dingen. En heb je een taak een keer overgeslagen? Plan dan de taak gewoon opnieuw in, maar let er op dat je het niet een tweede keer uitstelt.