Terug naar alle nieuwsberichten

Een prachtige speech van een moeder

Tijdens de diploma-uitreiking van Luzac Alkmaar gaf Carina Nan een prachtige, ontroerende en oprechte speech over haar ervaring met Luzac en over haar dochter die geslaagd is.

 

Witte Kerkje, donderdag 4 juli 2019

Lieve leerlingen, Geachte ouders en het topteam van Luzac,

Wat een eer om hier voor een bomvolle kerk te mogen staan en enkele woorden tot u te richten.

Toen meneer Voet mij vroeg of ik deze taak op mij wilde nemen, stond ik niet meteen te trappelen van enthousiasme. Maar omwille van alle prestaties die ten grondslag liggen aan de mooie bijeenkomst van deze zonnige middag, doe ik het graag.

Ik ga u meenemen in ons verhaal en de liefde die ontstond voor Luzac.

Ongeveer vier en half jaar geleden maakten wij voor het eerst serieus kennis met Luzac. Onze zoon Jan-Paul zat op PCC hier in Alkmaar en gaf aan dat hij graag wilde studeren na de middelbare school. Daarbij liet hij ook weten geen zin te hebben om tot zijn 21ste op de middelbare te moeten blijven. Tja, en dan moet je wat.

Omdat we thuis graag in oplossingen denken en ik in mijn achterhoofd weleens iets gehoord had over Luzac, stelde ik voor eens kennis te gaan maken bij meneer Voet en zijn team. Schoorvoetend togen wij richting de school.

U zult zich in mijn verhaal herkennen als ik u zeg dat meneer Voet en meneer Huiberts zeer geslepen uitbaters zijn van hun onderneming, want na een eerste gesprek kun je aan niets anders meer denken, dan dat dé oplossing daar bij hen geboden wordt. Maar ja, hoe verkoop ik het thuis? Met boter en suiker word je binnen gehaald door meneer Voet en meneer Huiberst en is er geen weg meer terug.

Verse bloemen in de directiekamer, echte koffie uit een echt kopje en een rondje door de school voor gesprekken met leerlingen en docenten.
Ze hadden bij het eerste gesprek al meer echt betrokken tijd in je geïnvesteerd dan in de gehele schoolcarrière van je kind op de reguliere middelbare school en dat is dan inclusief de 10-minuten-gesprekken, die ook nog eens altijd uitlopen… Herkenbaar? Hoe is het mogelijk dat het ook anders kan.
Folder mee van meneer Voet over de tarieven, want ook daar zijn ze heel helder over.

Maar ja, hoe vertel ik het thuis? Geen probleem volgens meneer Voet, denk er rustig over na en kom vooral nog eens langs, bel met leerlingen, draai desnoods een paar proefdagen mee.

Op de fiets terug, wist ik al dat het te laat was om hier nog weerstand tegen te bieden verder. Ik was om. Voorzichtig bracht ik het ter sprake thuis. En stukje bij beetje kwamen we met z’n allen tot de conclusie dat we deze geboden kans bijna niet voorbij konden laten gaan. Een buitenkansje zou je haast zeggen…

Na de enorme hobbel van het bizar hoge schoolgeld, voordeel: je kunt voor aanvang gelijk betalen, om het zo snel mogelijk achter je te laten, ging onze zoon van start. De buitenwacht vond het her en der wat overdreven want het reguliere onderwijs is toch ook prima en ze moeten het kunnen op eigen kracht.

We hebben aan Luzac nadien geen weerstand meer geboden en de liefde tussen Luzac en de familie Konijn is van aanvang tot volle bloei gekomen. Zoonlief verliet de lagere school met een net aan Tl-advies. Zo van: hij mocht het wel proberen… En verliet op zijn 19e het Luzac met dubbel profiel vwo-diploma… Dus!!!!
Helemaal om en helemaal verkocht. Zie het hoe je het wilt zien.

Ondertussen ging onze dochter met volle tevredenheid naar de BSG. Zo leuk met een vaste groep vriendinnen. Heel gezellig allemaal.
Maar zoek de tien verschillen, was voor ons niet moeilijk en we hadden kansen geroken. Maar ja, daar komt ie weer, thuis inmiddels om, hoe vertel ik het haar?

We begonnen voorzichtig met een gesprekje bij meneer Venema voor wat hulp bij de profielkeuze op haar reguliere school. Zo leuk, mag je ook gewoon voor langskomen bij Luzac, de deur staat daar altijd open.
Na veel gesprekken en benoemen van de mogelijkheden, maakte ook onze dochter Sacha gebruik van de kans. En dat ging bij haar niet van harte, want ze had het zo leuk in Bergen met haar vriendinnen.
Vrienden en kennissen verklaarden ons weer voor gek: dat doe je toch niet.
Dat is toch zonde.

De introweek hielp enorm, weer die truc van boter en suiker van meneer Voet en zijn maatjes. Het duurde geen week en Sas voelde zich als een vis in het water. Kleine klasjes, hechte vrienden, leuke sfeer en echt gezien worden, hielpen enorm.

Twee jaar later, een havo-diploma en 7 vakken vwo gaat ook zij Luzac met een goed gevoel verlaten om de wijde wereld in te trekken, te beginnen bij Hotelschool Maastricht. Kansen te over! En waarom ook niet?

Nee bij Luzac koop je geen diploma’s, daar wordt je inzet beloond met betrokkenheid van je docenten en daar leren ze je leren, de kern van de essentie zien en ontplooien van inzichten. Op het gebied van de gegeven vakken maar zeker ook inzichten in jezelf. Wie ben ik? Wat kan ik? Waar liggen mijn kansen? Wat vind ik leuk?

Wij hebben thuis al heel vaak gezegd dat wij ieder kind deze kans zouden willen bieden. Kansen die zijn geboden en kansen die zeker ook zijn benut. Zie hier een kerk vol geslaagde leerlingen. Wat zou dat mooi zijn en efficiënt bovendien.

In de zaal is een leerling aanwezig die drie maanden geleden nog niet kon vermoeden dat ook zij dit schooljaar alsnog zou afsluiten met een havo-diploma op zak. Want regulier onderwijs, biedt geen kansen en oplossingen die hier wel heel gewoon en mogelijk zijn. Mits je de juiste weg maar weet en je de kans hebt dit voor je kind te faciliteren. Top gedaan Faye…

En wat het is? Een goed degelijk uitgewerkt plan van aanpak. Een doorgewinterd team docenten dat op elkaar is ingespeeld. Een team dat uitstraalt dat ze echt plezier hebben in hun werk.
Meneer Huiberts als verlengstuk van het charmeoffensief van meneer Voet. Geen moeder die daar weerstand tegen kan bieden en de papa’s volgen allen schoorvoetend. Geen weg terug.
Gewoon even een telefoontje van mevrouw Spaan om te horen hoe het gaat met je kind. We noemen u thuis ook wel de Godin, want u bent gewoon overstijgend in uw taak als leerlingbegeleider. Je voelt je verbonden, je voelt je deel van het team. Erbij mogen horen, leerling, ouders en het schoolteam.

Je vraagt je achteraf bijna af, hoe het kan voor dat geld. Het was gewoon een enorme buitenkans en wat hebben we ervan genoten.

Alle leerlingen hun eigen weg, nieuwe paden te bewandelen, nieuwe kansen aan te gaan.

Ouders, stel u gerust, ze zijn er vast en zeker klaar voor. Het gaat ze lukken.
Kijk van waar ze komen en zie hier nu waar ze nu staan.

Houd contact met elkaar, voel de verbintenis en de beloning van al het werk dat jullie hebben verzet de afgelopen 10 maanden met elkaar.

Met pijn in ons hart nemen we afscheid van deze familie Luzac en danken we jullie allemaal voor de enorme inzet.

 

Willen is kunnen
Aandacht maakt alles echt vele malen mooier
Maak Kennis met je kunnen
Het vliegwiel is aan
En bovenal ga altijd en nooit voor minder dan voor Goud!

Ik dank jullie wel

 

Carina Nan, 4 juli 2019