Terug naar alle nieuwsberichten

5 tips om te ontspannen in je examenperiode

  1. Adem in, adem uit!

Flauw hè? Toch is het essentieel. Ademen lijkt vanzelfsprekend, maar als je gespannen bent, zit je ademhaling hoog. Ga in gedachten naar je buik en adem vanuit daar rustig in en uit. Je wordt dan vanzelf rustiger. Oefen het alvast tijdens het leren, je zult merken dat je beter presteert en lekkerder in je vel zit. Ook als je het eindexamen zit te maken kun je af en toe even de tijd nemen om je te concentreren op je ademhaling.

  1. Praat het van je af

Ouders, opa of oma, vrienden; mensen die om jou geven luisteren graag naar je verhalen. Vertel ze over je gedachten en eventuele twijfels, maar vooral ook over de examenstof. Juist als je in een andere setting over dingen praat (en mensen daarop reageren met eigen voorbeelden), gaan de onderwerpen leven, komt er een bepaalde rust over je en onthoud je de dingen beter. Grote kans dat je tijdens de eindexamens een paar antwoorden weet dankzij die gesprekken!

  1. Maak meters

Beweeg! Moet het echt met de fiets (of scooter), of kan het ook lopend? Pak niet de lift maar de trap. Kortom: tijdens je examentijd kun je maar beter veel meters maken. Door te sporten blijf je fit en komen er hormonen vrij die de stress beperken. Zorg ook voor voldoende frisse lucht. Je hersenen zijn namelijk dol op zuurstof. Leren kan ook buiten, of zorg dat je tussendoor even een rondje door de buurt loopt. Een bijkomend voordeel van meer bewegen, is dat je beter slaapt. Tijdens de examenperiode spannen je hersenen zich extra in en tijdens je slaap komen ze tot rust en laden ze zich op voor de volgende dag.

  1. Drink helder

Helder drinken is helder denken. Drink water of thee. Water wordt minder saai door wat schijfjes citroen of repen komkommer in de waterkan te doen. Alle dranken met kleur zet je tijdens je examentijd aan de kant. Maar in koffie, energiedrankjes en cola zit toch cafeïne? Dat klopt, maar dat houdt je wakker, niet ontspannen. Je wil scherp, maar ook relaxed zijn. Dat lukt beter als je helder drinkt en gezond eet.

  1. Bereid je goed voor

Ja echt waar, zo simpel is het. Maar wat is een goede voorbereiding? Dat je op tijd begint met leren en daarbij een goede planning en aanpak hanteert. Grip op de situatie geeft een ontspannen gevoel.

Heel veel succes!