Terug naar alle nieuwsberichten

De laatste weken voor het eindexamen: praktische tips om examenstress te overwinnen!

Soms wegen de laatste loodjes echt het zwaarst. Zeker in je examenjaar! Het hele jaar werk je ernaar toe en binnenkort is het dan zover: je laatste schoolexamens en een paar weken later je eindexamen. Spannend!! Je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden, maar misschien heb je toch een beetje last van examenstress. Adem in, adem uit en relax! Want Nanouk Koeks (leerlingbegeleider Luzac Leiden) heeft een aantal handige tips voor je om deze periode goed door te komen.

Om te beginnen zijn open deuren er niet voor niets! Een goede nachtrust, goed eten, vertrouwen in jezelf en ontspanning zijn de sleutelwoorden. Maar wat als dit niet vanzelf gaat? Als het stemmetje in je hoofd zijn mond maar niet kan houden en zich steeds afvraagt of je het wel kunt? Of erger nog: dat hij bijna zeker weet dat je het vast niet zult halen?

Laat je niks wijs maken!
Je bent al vanaf het begin van het schooljaar bezig met de voorbereiding. De lessen heb je gevolgd, het huiswerk (meestal) gemaakt, de meeste studie-uren nuttig gebruikt. Je weet echt meer dan je denkt. Bedenk dat je niet in het examenjaar zit, omdat je altijd gefaald hebt. Er moeten ook veel dingen goed zijn gegaan.

Oefening baart kunst
Let er wel op dat je de dingen waar je nog niet zo goed in bent oefent. Iedere keer herhalen wat al goed gaat geeft een fijn gevoel, maar is niet effectief. Leren is vallen en opstaan. Het boek ken je nu wel, laat dat los. Ook voor de examens telt: hoe meer je er maakt, hoe beter je weet wat ze van je verwachten en wat je te wachten staat.

Maak een planning
Het is niet voor niets dat we jullie daar keer op keer op wijzen. Het hebben van overzicht geeft rust. Je hoeft in je hoofd niet steeds allerlei lijstjes af te gaan en de kans te lopen dat je informatie door elkaar haalt of zelfs vergeet te leren. Maar ga zeker niet teveel plannen. Het moet wel haalbaar zijn!

Vergeet niet te leven
Ontspannen, sporten, naar buiten gaan en goed voor jezelf zorgen zijn net zo belangrijk als leren. Na een uur of anderhalf uur leren is het tijd voor een pauze. Je hoofd heeft ook tijd nodig om de informatie in de juiste lades te plaatsen. Ga niet meteen uren op pad, maar even een kop thee halen of de hond uitlaten is ook goed.

Blijf ademen
En mocht het nu tijdens de examens lastig worden… Haal adem! Jullie zitten samen in hetzelfde schuitje. Je hebt de lessen bijgewoond, je hebt geoefend, geleerd en examens gemaakt. Sla het werk even dicht, adem drie keer diep in en uit en ga ervoor!

Ik wens jullie erg veel succes en bedenk: open deuren zijn er niet voor niets. Loop er eens doorheen en probeer niet alles zelf opnieuw te ontdekken.

Nanouk Koeks (leerlingbegeleider Luzac Leiden)