Terug naar alle nieuwsberichten

Sophie combineert paardentopsport met Luzac

Wie Sophie Reef (18) intikt op Google, weet in één oogopslag waar de 18-jarige scholiere van Luzac Enschede iedere dag haar bed voor uitkomt: haar paarden. Ooit wil de talentvolle dressuuramazone op de Olympische Spelen schitteren. Ze is hard op weg.

Discipline

Op doordeweekse dagen komt Sophie meestal na vier uur thuis. Waar leeftijdgenoten lekker gaan chillen, besteedt Sophie al haar tijd aan haar paarden. Er is veel discipline voor nodig. Achter het ouderlijk huis in De Lutte, een dorp tussen Oldenzaal en de Duitse grens, staat een stal en een bak waarin ze rijdt. “Elke dag rijd ik drie tot vier uur. Dat moet wel, want ik heb drie paarden. Twee staan er thuis, één staat in Duitsland op stal. Twee keer per week komt mijn trainer langs. Dan moet ik ook de stal nog schoonmaken. Veel tijd om andere dingen te doen blijft er niet over.”

Topsport combineren met Luzac

Hoe komt deze VWO-scholiere toe aan school en huiswerk? Sophie: “Eerst zat ik op een gewone middelbare school, maar dat was lastig te combineren met mijn topsport. Daarom ben ik vorig jaar overgestapt naar Luzac in Enschede. Als ik weg ben om wedstrijden te rijden passen ze mijn rooster aan. Dan haal ik die lessen later in, of ik het doe het zelf tijdens de studie-uren. Hier zijn ze heel flexibel.” Ook als het schooljaar al lang begonnen is, kun je instromen bij Luzac. Een ander voordeel van Luzac, vindt Sophie, is dat ze het meeste huiswerk tijdens schooluren kan doen. “De dagen op school zijn langer, maar dan ben je meestal ook klaar. Dan heb ik daarna dus alle tijd voor het paardrijden. Maar ik spreek ook weleens met vriendinnen af hoor!”

Met de (Duitse) paplepel

Haar grote voorbeeld? Niet Anky van Grunsven, terwijl die net als Sophie dressuuramazone is. “Dat is Isabell Werth. Ze voelt paarden goed aan. Op welk paard ze ook zit, ze weet altijd een goede proef te rijden.” Dat Sophie een Duitse boven een Nederlandse amazone verkiest heeft een reden. Ze rijdt zelf voor de Duitse nationale dressuurploeg. Al zal haar keuze voor Werth wellicht ook te maken hebben met de zes gouden Olympische medailles die de Duitse in haar lange dressuurloopbaan wist te winnen. Van Grunsven won er ‘slechts’ drie.

De keuze om voor Duitsland uit te komen was snel gemaakt. De liefde voor paarden kreeg Sophie er met de paplepel ingegoten. Als klein meisje zat ze met haar moeder op het zadel. En haar moeder is Duits, vandaar de logische keuze om in Duitsland wedstrijden te rijden. Bijna elk weekend is Sophie op pad om wedstrijden te rijden. En soms beginnen de dressuurwedstrijden middenin de week. “Deze week zijn de Duitse kampioenschappen. Morgen staan we om halfvier op, om op tijd in München te zijn. Dat is vroeg inderdaad, maar je moet er wat over hebben om mee te doen aan deze wedstrijden.”

Op 14, 15 en 16 november rijdt Sophie, als jongste deelneemster, de finale van de Piaff-Förderpreis in Stuttgart. Wij wensen Sophie heel veel succes.

Sophie Reef