Terug naar alle nieuwsberichten

De passie van Ieke: Muziek als blijmaker

Heb je al een opleiding op het oog?
“Ik heb auditie gedaan op het Berklee College of Music in Valencia. Daar heb ik twee jaar geleden een zomercursus gevolgd, met master- classes, muziek-, theorie- en groepslessen. Ik heb daar veel ervaring opgedaan en de sfeer was supergoed. Er hing een heel fijne energie. Ik dacht: hier wil ik wel studeren. Dus ben ik in februari naar Valencia gevlogen voor de auditie. Ik moest daar wel een paar dagen school voor missen, maar daar had Luzac alle begrip voor. Ze zijn op school sowieso heel flexibel als ik een keertje eerder weg moet voor een optreden. Het is nu superspannend of ik ben toegelaten.”


Wanneer ben jij begonnen met zingen?
“Ik ben toen ik vier jaar was eerst op vioolles gegaan. Daarnaast zong ik altijd graag. Mijn vioollerares vond het opvallend dat ik zo zuiver zong en dat mijn Engelse uitspraak zo goed was. Dus toen ik zeven was en ik een viooloptreden had, vroeg ze of ik ook een lied wilde zingen. Dat vond ik zó te gek dat ik niet lang daarna op zangles ben gegaan. Viool ben ik er nog heel lang naast blijven doen, maar toen ik een jaar of veertien was, ben ik gestopt met les. Ik had inmiddels ook jazzpianoles. Het werd te veel. Ik deed dat jaar ook mee aan The Voice Kids. Dat was behoorlijk heftig.”


Wat betekende The Voice Kids voor jou?
“Het heeft een enorme impact gehad op mij. Ik zong Believe van Cher tijdens de live-auditie en alle coaches draaiden hun stoel binnen tien seconden om. Tijdens de battles verloor ik van Ajoub, die later het programma heeft gewonnen. Ik heb er heel veel van geleerd en zelfvertrouwen van gekregen. Die tv-wereld, de glamour, de make-up. Supergaaf! Vooral de mensen die ik heb ontmoet, die contacten zijn heel waardevol. Mijn coach Marco Borsato spreek ik nog steeds. Als ik een nieuw liedje heb geschreven, vraag ik hem altijd wat hij ervan vindt.”


Hoogste tijd voor The Voice voor volwassenen?
“Ze hebben me wel een paar keer gebeld of ik mee wil doen. Maar dat zie ik nu niet zitten. Als je het goed doet, kost het je heel veel tijd. Je moet steeds naar Hilversum en Amsterdam voor repetities en opnamen. En stel dat je wint, zit je meteen vast aan een contract. Dat past niet helemaal bij mijn plannen. Ik wil graag de liedjes kunnen maken die ikzelf mooi vind.”


Wat voor soort muziek zing je het liefst?
“Jazz, r&b en soul liggen mij het best. Na The Voice heb ik twee jaar op de vooropleiding van het conservatorium in Tilburg gezeten en daar heb ik me ook vooral op die genres gericht. Mijn grote inspiratiebron is Trijntje Oosterhuis. Al sinds mijn zevende ga ik naar haar concerten. Na een concert in het Concertgebouw in Eindhoven mocht ik backstage met haar praten. Ik heb Trijntje toen gevraagd of ik een liedje met haar mocht zingen tijdens haar volgende optreden in Waalwijk. Ze reageerde heel tof. Ik mocht Ken je mij met haar zingen. Tijdens het concert had ik keelontsteking, bijna geen stem dus, maar het was echt een droom die uitkwam.”


Waar droom jij nu van?

“Ik wil naar Valencia en daarna mijn master halen. En ooit zou ik wel een concert willen geven met het Metropole Orkest in The Royal Albert Hall in Londen. Maar het belangrijkste is dat ik als uitvoerend musicus aan de slag kan, mijn eigen liedjes kan schrijven en veel kan optreden. Als ik een week niet zing en speel, voelt dat niet lekker. Muziek maken is voor mij een soort medicijn om de week door te komen. Het maakt me blij.”

De week van Ieke

Maandag tot en met vrijdag

9:00 – 17:00 uur: school
17:30 uur: eten koken (“Ik ben veganistisch, dus ik maak altijd mijn eigen eten”)
18:30 – 19:30 uur: fitness op de sportschool of hardlopen in de Drunense Duinen
20:00 – 21:30 uur: muziek maken thuis

Zaterdag en zondag

Zingen, piano en viool spelen, repeteren met een pianist, sporten, afspreken met vriendinnen.

Heb jij ook een passie die je wil combineren met school? Bij Luzac denken we graag met je mee. Maak een afspraak om kennis met Luzac te maken.