Terug naar alle nieuwsberichten

Stapelaar maar geen streber

De achttienjarige Bobby Volwerk is een echte stapelaar. Ze begon op de mavo, maar zit inmiddels in 6 vwo op het Luzac Lyceum in Amsterdam. En dat gaat haar goed af. Met een beetje geluk, en een hoop leren natuurlijk, begint ze dit jaar nog aan een studie rechten.

Erg verbaasd over haar bijzondere traject is Bobby eigenlijk niet. “Nee, vooral andere mensen kijken ervan op als ik vertel dat ik op de mavo begonnen ben. Voor mij is het gewoon zo gelopen, heel geleidelijk allemaal.” Toch leverde ze een prestatie van formaat. Vanwege een matige Cito-score kreeg ze het advies naar de mavo te gaan, maar al snel werd duidelijk dat die haar wel erg gemakkelijk afging. “Het laat maar weer eens zien dat de Cito-toets echt een momentopname is”, zegt Bobby.

Rustig aan

Na de brugklas ging ze naar een combinatieklas mavo-havo, waarin bleek dat Bobby een niveautje hoger beter op haar plek zat. Ze haalde haar havopapiertje met niet al te veel moeite. Diploma op zak, maar wat dan? “Ik wist nog niet echt wat ik wilde gaan studeren, maar zat met rechten in mijn hoofd en daarvoor moet je naar de universiteit. Dus besloot ik vwo te proberen. Ik heb nooit echt de intentie gehad om dit te gaan doen. Het is gewoon op mijn pad gekomen.”

Bij Luzac kun je in één schooljaar je vwo-diploma halen, twee jaar lesstof in een jaar gepropt. Maar dat is niks voor Bobby. Die doet het toch liever wat rustiger aan. “Ik wil ook tijd hebben voor leuke dingen. Doe er nu iets langer over, maar heb nog wel een sociaal leven in plaats van 24/7 in de boeken te zitten. Ik wil graag slagen, maar neem soms ook genoegen met een zesje. Als dat betekent dat ik buiten school leuke dingen kan doen, ben ik tevreden.”

Als gegoten

Bij Luzac waren ze het helemaal eens met haar keuze. Dit traject past haar als gegoten. Vwo 5 werd met niet al te veel moeite gehaald en dit jaar is het spannende examenjaar. Bobby houdt het hoofd koel, blijft er nuchter onder en is zelfverzekerd. “Natuurlijk zou ik het vervelend vinden als ik het niet zou halen. Ik heb me er al helemaal op ingesteld dat ik volgend jaar ga studeren. Er moet wel iets heel geks gebeuren, wil ik zakken. En als dat tóch gebeurt? Dan probeer ik het nog een jaartje. Het zou zonde zijn van dat ene jaar dat ik al wel heb gehaald. Bovendien heb ik het hier naar mijn zin. Er lopen leuke mensen rond en het is een totaal prettige ervaring.”

Gelukkig

Als alles volgens plan verloopt, zwaait Bobby dit jaar Luzac uit en gaat ze meteen door met een studie rechten in Amsterdam. En daarna? Bobby weet het nog niet. “Ik ben er slecht in om in de toekomst te kijken. Misschien ben ik over een paar jaar wel strafrechtadvocaat. Of niet. Het maakt me niet zoveel uit, als ik maar een leuke baan heb en gelukkig ben.”

Ook een niveau hoger of een versneld examenjaar doen? Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.