Terug naar alle nieuwsberichten

De 24 uur voor je eindexamens: 5 tips

  1. Niet achterom kijken

Geloof ons: dit is niet het moment om je examenjaar te evalueren. Ook op kortere termijn terugblikken kun je beter even skippen. Een paar dagen geleden een vervelend gesprek gehad? Gisteren een eindexamen gemaakt waar je niet zo’n goed gevoel bij hebt? Heel vervelend, maar laat het los. Binnen 24 uur zit jij aan een nieuw eindexamen en daar heb je al jouw aandacht en energie voor nodig. Zie deze periode als een ladder en elk eindexamen is een trede. Stap voor stap klim je naar boven. Je gaat het halen!

  1. En ook niet te ver vooruit kijken

Niet achterom kijken en ook niet vooruit kijken? Hoe dan? Door in het ‘nu’ te leven. Je bent immers nú bezig met het eindexamen van morgen en je gaat er alles aan doen om dat examen zo goed mogelijk te maken. Vertrouw op de voorbereidingen die je al hebt gedaan en focus je op de dingen die vandaag nog bijdragen aan jouw succes van morgen. Klinkt goed, toch?

  1. Lezen en schrijven

In een eerdere blog haalden we het al aan, net voor een eindexamen zou je niet echt meer moeten leren. Rustig nog wat belangrijke hoofdstukken doornemen, dat wel. Doordat je de tekst herhaaldelijk op je netvlies krijgt, onthoud je de feiten zonder dat je het doorhebt. Lezen is dus belangrijk, maar schrijven ook! Het is bewezen dat als je dingen zelf opschrijft, je ze later beter kunt herinneren. Schrijf daarom bepaalde feiten een paar keer op, steeds op een andere bladzijde.

  1. Aan jezelf denken

Het mag best om jou draaien deze periode. Heerlijk toch: een paar dagen ongegeneerd egocentrisch zijn. Kies jouw ritme, doe wat goed voelt en ga niet over je grenzen heen. Durf die studieboeken soms ook even weg te leggen. Niet alleen je ogen worden moe, ook je hersenen. Neem dus pauzes, beloon jezelf af en toe, eet gezond, zorg voor wat lichaamsbeweging en vergeet de humor niet. Niets is zo ontspannend als een heerlijke schaterlach.

  1. Zen…

Om nou in lotushouding beneden op de bank te gaan zitten gaat wat ver, maar hou je maar een beetje gedeisd binnen het gezin. Je staat onder hoogspanning, dus het is logisch dat je soms even kortaf doet, maar laat het daarbij. Even geen ruzie met broer of zus en even geen gesnauw naar je ouders. Kies voor positieve energie! Hierdoor zit je beter in je vel en straal je meer balans en vertrouwen uit. Kom maar op met dat eindexamen!

Veel succes! En: met nóg meer vertrouwen naar je eindexamen of heb je moeite met een bepaald vak? Klik hier voor informatie over de examentrainingen van Luzac.