Terug naar alle nieuwsberichten

Leren voor je eindexamens: 5 tips

  1. Eet een banaan

Ga je leren? Eet een banaan. Bananen zorgen voor meer dopamine in je bloed, een stofje waardoor je je sneller op je gemak voelt en je je goed kunt concentreren. Ook zorgen bananen voor een efficiënte spijsvertering, zodat je lichaam wat meer energie overhoudt om naar je hersenen te sturen. Houd je niet van bananen? Ook amandelen (ongebrand en ongezouten), appels en aardbeien hebben een soortgelijk effect. En chocola, maar dan liefst bestaande uit minstens 70% cacao en maximaal 20 gram per dag.

  1. Blijf op schema

Een planning maken is vaak nog wel te doen. Je eraan houden wordt al lastiger. Een goed idee: per vak de examenstof eerst helemaal doorlezen. Alsof het een boek is, of tijdschrift. Onbewust sla je dan al veel informatie op en gaat het échte leren daarna makkelijker, omdat je dingen herkent. Nadat je alles hebt doorgelezen verdeel je de stof in ‘hapklare brokken’. Ligt afleiding op de loer of duurt een bepaald gedeelte langer dan verwacht? Probeer dan toch op schema te blijven en ga door met het volgende gedeelte. Je blind staren op iets (waarvan je denkt dat je het niet snapt) levert alleen maar spanning op. Je onthoudt meer dan je denkt!

  1. Rust of ruis?

Ben je iemand die zich het best kan concentreren in stilte, of presteer je beter als je op de achtergrond muziek hoort of in een drukke ruimte vol met mensen zit? Niets is gek! Een ideale leeromgeving bestaat namelijk niet, die creëer je zelf. Dat kan ook buiten zijn, of in bad. Laat je hierin niet sturen of ontmoedigen, je voelt zelf aan wat goed voor je is.

  1. Beloon jezelf

Weet je nog, die ‘hapklare brokken’? Spreek met jezelf af dat je na zo’n leergedeelte 10 tot 15 minuten iets anders mag doen. Je telefoon erbij pakken om Instagram te checken en te appen met vrienden, buiten een rondje lopen met de hond of even bankhangen met wat lekkers. Als je van beloning naar beloning werkt, kom je én uit met je schema, én blijft het een beetje leuk.

  1. Val in herhaling

Je kent ze wel: mensen die in herhaling vallen. Boring. Bij het leren is herhaling echter heel belangrijk. Je zult zien: het loont. Nadat je per vak de examenstof helemaal hebt gelezen en vervolgens in gedeeltes hebt geleerd, lees je alles nog een paar keer rustig door. Lezen dus, niet meer leren! Doordat je de teksten meerdere keren op je netvlies krijgt, sla je de feiten extra goed op. Straks in de examenzaal weet je soms het antwoord al voordat je de vraag helemaal gelezen hebt! Dat is pas een kick.

Veel succes! En: met nóg meer vertrouwen naar je eindexamen of heb je moeite met een bepaald vak? Klik hier voor informatie over de examentrainingen van Luzac.