Terug naar alle nieuwsberichten

Hoe bereid ik me voor op het eindexamen?

Maak een planning

Je eindexamen is belangrijk; je krijgt geen volledige herkansing en kunt natuurlijk niet wachten om de middelbare school te verlaten. Om ervoor te zorgen dat je kans om te slagen zo groot mogelijk is, is het zaak voor een goede planning te zorgen.

Pak daarom je agenda, je studieboeken, een vel papier en het examenrooster. Noteer eerst alle examendata. Kijk vervolgens per examenvak hoeveel tijd je nodig hebt voor de voorbereiding. Let hierbij in ieder geval op de hoeveelheid leerstof en de mate waarin je de stof al beheerst. Zorg ook altijd voor een extra marge, zodat je planning spaak loopt als je bijvoorbeeld een dag ziek bent!

Hang deze planning goed in het zicht, zodat je op ieder moment overzicht hebt van je vorderingen en indien nodig aanpassingen kunt doen!

Controleer je materiaal

Het eindexamenjaar stopt eerder dan de gewone schooljaren. Je krijgt dan extra veel tijd om voor je examens te leren. Om ervoor te zorgen dat je gewoon lekker aan één stuk door kunt werken, moet je natuurlijk wel al je materialen hebben. Controleer daarom op tijd of je al je boeken, schriften en werkbladen hebt. Zorg dat jeontbrekende delen van vrienden overneemt of een extra kopietje opvraagt op school.

Vorm een studiegroepje

Voor de één werkt dit heel goed, voor de ander wat minder, dus kijk in hoeverre het bij jou past: een studiegroepje vormen. Met een paar mensen weet je soms meer dan alleen en daarom kan het handig zijn om in een groepje te leren. Vragen kun je aan elkaar stellen en natuurlijk kun je elkaar onderling motiveren. Zorg er wel voor dat je groepje bestaat uit gemotiveerde mensen die ook graag willen slagen, anders kun je uiteindelijk de dupe worden van je eigen studiegroepje!

Houd je aan je planning

Nu je helemaal klaar bent om te leren, is het belangrijk je aan je planning te houden. Begin daarom ’s morgens bijtijds met leren en probeer je werk in te delen als een gewone school- of werkdag: rond half negen beginnen en door tot een uur of zes, met rond tien en drie uur een kwartiertje pauze en een half uurtje tussen de middag. Zo’n ritme kan even wennen zijn, maar het zorgt er wel voor dat je je doelen haalt! De avond kun je gebruiken om wat extra te oefenen of te leren, of om uit te rusten.

Mocht je door onverwachte omstandigheden van je planning af moeten wijken, probeer de gemiste tijd dan zo snel mogelijk in te halen. Pas je planning direct aan, zodat je het overzicht blijft houden.

Maak samenvattingen

Maak voor de vakken die zich daarvoor lenen heldere samenvattingen. Deze samenvattingen helpen je om de stof beter te begrijpen, maar ze zorgen er ook voor dat je een verkort overzicht hebt van wat er in je boeken staat. Dit kun je gemakkelijk ook nog even tussendoor doorlezen. Let er wel op dat je geen belangrijke zaken overslaat!

Zorg voor afwisseling

Als je te lang boven dezelfde materie hangt, dan kan het zijn dat jesteeds minder opneemt. Dit is natuurlijk zonde van je tijd en energie. Wissel daarom een beetje af. Dit kan zijn tussen verschillende vakken, maar ook bijvoorbeeld tussen theorie en praktijk of het leren en het maken van proefexamens.

Heb je het echt even helemaal gehad? Haal dan buiten even eenfrisse neus. Laat je niet verleiden tot een spelletje op de computer spelen of een TV programma kijken, want dat kan je veel meer tijdkosten dan je kunt missen!

Maak oefenexamens

De beste manier om je kennis te testen én vast wat gewend te raken aan de manier waarop examenvragen gesteld worden is dooroefenexamens te maken. Hiervoor kun je een examenbundelaanschaffen – die zijn per vak verkrijgbaar – of lenen in de bibliotheek. In sommige gevallen kun je ook oefenexamens op internet vinden. Probeer zoveel mogelijk recente examens te oefenen. In sommige gevallen heb je namelijk een aantal jaar achter elkaar hetzelfde examenonderwerp. Het oefenen van het examenonderwerp kan je dan een grote voorsprong opleveren.

Kijk niet alleen of je het antwoord goed of fout hebt, maar lees ook goed waarom je het antwoord goed of fout hebt. Dit kan je helpen om de stof beter te begrijpen!

Rust goed uit

Als je alle stof goed beheerst en helemaal klaar bent voor het examen, zorg er dan voor dat je goed uitgerust op school kunt verschijnen. Slaap de nacht ervoor goed, zet de wekker op tijd en zet de spullen die je mee moet nemen de avond ervoor vast klaar. Zo kun je uitgerust beginnen aan je examen. Veel succes!

Do’s

  • Maak een planning, zodat je op ieder moment overzicht hebt
  • Moeite met concentreren? Leer samen met anderen
  • Stel vragen aan leraren als je iets niet snapt
  • Begin op tijd

Don’ts

  • Begin niet op het laatste moment
  • Laat je niet afschrikken; het examen is niets om bang voor te zijn!