Terug naar alle nieuwsberichten

Hoe maak je een goede samenvatting?

Samenvattingen maken is meestal niet het meest geliefde klusje, maar toch is het erg nuttig, vooral als je studeert. Samenvattingen zijn een geheugensteuntje. Zo hoef je niet alle leerstof nog eens door te lezen, maar kan je alle belangrijke punten nog eens teruglezen in je samenvatting. Maar als je dit wilt gebruiken is het wel belangrijk dat je een goede samenvatting kunt maken. Hoe doe je dat? Een goede samenvatting maak je in verschillende fases.

Fase 1: Lees de tekst eerst goed door

Het is belangrijk om de tekst eerst een keer goed door te lezen zonder aan je samenvatting te denken. Hierdoor dringt alles goed tot je door en weet je precies waar de tekst over gaat. Het gevaar bij gelijk beginnen met het samenvatten is dat je alleen de hoofdpunten gaat zoeken, en de rest je ontgaat. Bovendien weet je nog niet precies waar je naar moet zoeken omdat je niet precies weer waar de tekst over gaat en wat je hieruit moet leren. Hierdoor kan je belangrijke informatie in de tekst missen en kan er een verkeerde of onvolledige inhoud in je samenvatting komen.

De hele tekst lezen is bij een artikel vaak niet zo´n probleem, maar bij een boek wordt dat wat moeilijker. Je bent dan bij het laatste hoofdstuk alweer vergeten wat er in het eerste hoofdstuk stond. Kies er daarom bij grote teksten voor om het in delen te lezen en samen te vatten. Bijvoorbeeld per hoofdstuk of paragraaf.

Fase 2: Bewerk de tekst

Nadat je de tekst hebt gelezen ga je de tekst bewerken. Dit is een voorbereiding voor het schrijven van je samenvatting. Je kunt hierbij het beste een markeerstift gebruiken in een kleur die voor jou het meeste opvalt. Hierdoor kan je in een oogopslag zien waar de belangrijkste zinnen zijn als je de samenvatting gaat schrijven.

Bij het bewerken ga je opzoek naar de belangrijkste zinnen of delen van de tekst. Zoek vooral naar zinnen die de alinea samenvatten. Deze staan meestal aan het begin of het eind van een alinea. Maak de samenvatting echter niet te beknopt. Zorg wel dat alle belangrijke informatie in de samenvatting komt.

Er zijn een aantal dingen die je niet in een samenvatting hoeft te zetten. Een inleiding bevat meestal geen belangrijke informatie, of de informatie komt terug in de tekst. Kijk dus wel even of de alinea iets toevoegt, maar vat de inhoud niet samen als dat niet nodig is. Ook de conclusie hoeft meestal niet in een samenvatting. Een conclusie bevat meestal een samenvatting van de tekst en wat aanbevelingen van de auteur. Dit is geen belangrijke informatie en kan dus ook buiten de samenvatting gehouden. Ook in de tekst staan vaak overbodige dingen zoals voorbeelden en anekdotes. Zorg dat deze niet in de samenvatting komen.

Fase 3: Schrijf de samenvatting

Zodra je je de hele tekst hebt bewerkt en je zeker weet dat je alle nuttige en belangrijke informatie er uit hebt gehaald kan je beginnen met het schrijven van de samenvatting. Dit is eigenlijk het makkelijkste gedeelte van het hele proces. Je maakt een verhaaltje van de delen tekst die je gemarkeerd hebt. Zorg er wel voor dat het en logisch verhaal wordt dat je later ook nog snapt. Neem dus niet alleen klakkeloos de gemarkeerde tekst over.

Fase 4: Corrigeer de samenvatting

Je samenvatting staat nu op papier, maar is waarschijnlijk nog niet helemaal af. Lees hem dus goed door en kijk er kritisch naar. Is het verhaal logisch? Begrijp je het volgende week ook nog en staat alles er echt in. Vooral op deze punten moet je de samenvatting beoordelen. Maak aantekeningen met verbeterpunten en herschrijf de samenvatting vervolgens. Lees hem vervolgens nog eens door. Kan je geen verbeterpunten meer bedenken, dan is je samenvatting af. Je hebt nu een goed verhaal dat de hele stof weer bij je naar boven kan halen. Zodra je je examen hebt, haal je de samenvatting tevoorschijn en kan je je goed voorbereiden zonder de hele leerstof nog eens door te worstelen.