Terug naar alle nieuwsberichten

Eet je slim!

Wat je eet heeft invloed op je brein, en op de mate waarin je je kunt concentreren. Daarom hierbij een aantal tips voor eindexamenkandidaten!

Eet regelmatig
Het is allereerst belangrijk dat je regelmatig eet. Dit betekent drie maaltijden per dag en twee of drie keer iets gezonds tussendoor. Als tussendoortje kun je bijvoorbeeld fruit nemen, een tussendoorbiscuit als Liga, een plak ontbijtkoek of een schaaltje yoghurt.

Sla ontbijt niet over
Vooral jongeren slaan het ontbijt vaak over. Maar je hersenen hebben ‘s ochtends meteen al brandstof – in de vorm van glucose – nodig. Zonder ontbijt kun je je minder goed concentreren. Een ontbijt met langzame koolhydraten (bruin brood, yoghurt met muesli of brinta) is altijd goed, maar zeker als je die dag veel moet studeren of examen moet doen.

Niet lijnen
Ga vooral niet lijnen in de examenperiode. Wil je nog een paar kilo kwijt voor de zomer, wacht dan toch met afslanken tot na je laatste examen. Het is namelijk bewezen dat mensen die aan de lijn doen slechter scoren op intelligentietesten en testen waarbij het reactievermogen wordt gemeten. Lijners scoorden hetzelfde als mensen die twee glazen alcohol hadden gedronken.

Groente en fruit
Door stress verbruik je meer van bepaalde vitamines en mineralen, dus is het in de examentijd extra belangrijk om op je eten te letten en om voldoende groenten en fruit te eten. Een tekort aan vitamines en mineralen (bijvoorbeeld ijzer) zorgt ervoor dat je je minder goed kunt concentreren of dat je je vermoeid voelt. Eventueel kun je een multivitaminepreparaat gebruiken, dan weet je zeker dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Als je wat extra vitamines en mineralen inneemt, kun je eventuele tekorten opheffen en je fitter gaan voelen. Maar dit effect is er alleen als er daarvoor daadwerkelijk een tekort aan een of meer vitamines was.

Drink water
‘s Avonds kun je beter niet te veel, te laat of te vet eten, omdat je met een volle maag slechter slaapt. Als je veel alcohol drinkt val je wel snel in slaap, maar je slaapt minder diep. De kwaliteit van de slaap wordt minder goed door alcoholgebruik. Je wordt dan dus minder uitgerust wakker. Zorg er verder voor dat je genoeg water drinkt; zo’n 1,5 liter per dag.