Terug naar alle nieuwsberichten

Eindexamenleerling en mosselman

Waarom wachten met ondernemen tot na je studie? Luzac kent een flink aantal ondernemende leerlingen die naast school een eigen zaak opzetten. Vandaag praten we met Bram Verwijs. Hij zag handel in mosselen koken en startte deze zomer met vriend Berend Krans het cateringbedrijf Premier aan Tafel.

Hoe kwamen jullie op het idee om mosselen te gaan koken?

“Afgelopen zomer kookten we op een bedrijfsfeestje van een kennis van ons. We kwamen tot de conclusie dat voor zestig man mosselen koken best wel makkelijk is dus besloten we er een bedrijf van te maken. We hoefden heel weinig te investeren. Feitelijk alleen in mosselen en pannen. De mosselen kopen we via mijn vader in. De mosselen die we overhouden brengen we gelijk terug. Een simpel verdienmodel met minimale kosten.”

Premier aan tafel? Leg uit!

“Heel eenvoudig: de merknaam van de mosselen is Premier. Ze worden aan tafel geserveerd en gegeten. Vandaar Premier aan Tafel.”

Jullie runnen het bedrijf met z’n tweeën. Hebben jullie een taakverdeling?

“Een feest duurt al gauw een paar uur dus het is flink aanpoten. Daarom wisselen we van taak. Eerst staat de één te koken en haalt de ander de pannen op en wast af. Na een half uur switchen we. Zo vul je elkaar aan en blijft het leuk. Berend ontwierp logo en huisstijl en hij doet de inkoop. Ik heb het businessplan en het voedselveiligheidsplan (HACCP) geschreven. Als je met voedsel werkt moet je laten zien hoe je de versheid garandeert. Onze mosselen komen bijvoorbeeld van een veilige basis, we vervoeren ze in een koelwagen en we wassen de pannen grondig af. Dat soort zaken moet je goed geregeld hebben voordat je start.”

Je koopt de mosselen in via je vader. Krijg je van hem ook tips en adviezen?

“Ja, volop. De mosselen dragen zijn merknaam dus hij wil wel zeker weten dat we het goed doen. Daarom moesten we eerst een paar keer proefdraaien met hem erbij. Hij is heel kritisch maar dat ben ik wel gewend want ik werk mijn hele leven al bij hem in het bedrijf.”

Is je vader jouw inspiratiebron?

“Absoluut. Ons bedrijf is een echt familiebedrijf, ik ben de vijfde generatie “in de mosselen”. Als je ziet hoeveel er is veranderd in de jaren dat mijn vader aan het roer staat, dat is echt heel bijzonder. Hij liet een bedrijfje in Yerseke uitgroeien tot een wereldwijde organisatie. Krijn Verwijs Yerseke BV levert nu op internationale schaal en daar ben ik trots op. Hij is echt een voorbeeld voor mij.”

Wat heb je tot nu toe van het ondernemerschap geleerd?

“Dat je er tijd in moet steken om het goed te doen en dat het ontzettend leuk is om iets van jezelf te hebben. Als mensen zeggen dat het knap is wat we doen, dan denk ik toch: dat hebben we mooi zelf bedacht en waargemaakt!”

Wat is jullie grootste uitdaging?

“Momenten vinden waarop we allebei tijd hebben om opdrachten te kunnen uitvoeren of om zaken voor te bereiden. Voor de rest proberen het zo simpel mogelijk te houden dan ondervind je de minste problemen en het maakt ons ook nog eens goedkoper dan de concurrentie.”

Hoe combineer je school en ondernemerschap?

“Ik doe dit jaar een deelpakket. Vorig jaar probeerde ik 5/6-vwo in één jaar te halen. Ik kwam van 4-havo dus dat was vrij enthousiast. Het werd me ook afgeraden maar arrogant als ik ben, heb ik gezegd: nee hoor, geen probleem, dat kan ik wel. Het is helaas niet gelukt. Net met één onvoldoende te veel gezakt. Waar ik vorig jaar acht vakken had, heb ik er nu vier. Dat geeft me meer tijd voor het ondernemerschap.”

Heeft Luzac invloed op jouw ondernemerschap?

“Luzac is tijdsefficiënt en ik merk dat ik daardoor ook een stuk efficiënter ben geworden. Waar ik eerst altijd riep: ja natuurlijk kan dat, merk ik dat ik nu veel planmatiger werk. Dat is ook noodzakelijk. Enthousiasme is leuk, maar het moet wel doelgericht zijn.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Mensen vragen steeds vaker of we ook oesters kunnen steken. Dat kunnen we wel, maar nog niet zo professioneel als onze concurrentie. Daar zijn we ons nu in aan het bekwamen. Volgend jaar wil ik naar Delft, werktuigbouwkunde of lucht- en ruimtevaarttechniek studeren. Berend wil ook graag naar Delft. Misschien dat we Premier aan Tafel daar ook voortzetten. Voorlopig focussen we op deze regio. Belangrijkste punt is dat we er een hoop plezier aan beleven!”

Tip voor ondernemende medestudenten?

“Zorg dat je het samen met iemand doet. Als je het alleen doet kun je al je ideeën makkelijker naast je neerleggen. Als je het samen doet, houd je elkaar scherp.”

Dit artikel is geschreven voor Luzac Magazine #2. Klik hier om het hele magazine te bekijken.