Terug naar alle nieuwsberichten

Vakken op hoger niveau?

Vorige week stonden de kranten er bol van: leerlingen krijgen het ‘expliciete recht’ om hun beste vakken op hoger niveau te volgen. Deze aankondiging staat in een brief aan de Tweede Kamer, geschreven door Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs.

Oud nieuws

Luzac volgt de berichtgeving met verbazing, want bij ons hebben leerlingen dit recht al jaren. Oud nieuws dus? Nee, maar voor ons wel. Binnen de wetgeving voor het volwassenenonderwijs is het al jaren toegestaan om vakken op meerdere niveaus aan te bieden. Daarnaast plooien wij ons onderwijs van nature naar de capaciteiten en ambities van leerlingen. Paul Rosenmöller van de VO-raad noemt de recente ontwikkeling “een forse stap vooruit, die recht doet aan de talenten van leerlingen.” Deze uitspraak bevestigt dat Luzac voorop loopt als het gaat om creatief en wendbaar omgaan met onderwijs. We hebben deze ‘forse stap vooruit’ immers al veel eerder gezet en merken inderdaad dat het onze leerlingen veel brengt.

In de praktijk

Hoewel het voor Luzac dus al vanzelfsprekend is, zien we het als iets positiefs dat ook leerlingen in het regulier voortgezet onderwijs vakken op hoger niveau kunnen gaan volgen. Wel zijn we benieuwd hoe dit in de praktijk ingericht zal worden. Grote scholengemeenschappen met soms duizenden leerlingen hebben nu eenmaal minder planmatige ruimte voor roosters op maat. Door onze kleinschalige en persoonlijke aanpak, is dit voor Luzac wél snel en gemakkelijk toe te passen. We vinden het heel belangrijk om naar elke leerling als individu te kunnen kijken en daar vervolgens ons onderwijs op af te stemmen.

Ambitie

Vakken op een hoger niveau. Klinkt leuk, maar wat houdt het in en wat heb je eraan? Stel dat een havo-leerling bijvoorbeeld zeer goed is in talen. Bij Luzac kan deze leerling de vreemde talen op vwo-niveau volgen. Ook het eindexamen voor deze vakken is dan op vwo-niveau. Daarmee krijgt deze leerling een havo-diploma met als aantekening dat de vakken Engels, Frans en Duits op vwo-niveau zijn behaald. Ron Kolkman, examensecretaris bij het landelijke Examenbureau van Luzac: “Het gaat vrijwel altijd om leerlingen die de ambitie hebben om na de mavo of havo een diploma op een hoger niveau te behalen. Het voordeel is dat leerlingen het jaar erop alleen nog maar de overgebleven vakken hoeven te volgen. Dit kost minder tijd en energie, ze hebben alle tijd om zich goed te concentreren op de vakken die wat lastiger voor ze zijn. We merken dat de betreffende leerlingen enorm geholpen zijn met dit concept.”

Meer weten over ‘vakken volgen op hoger niveau’? Neem gerust contact op met een Luzac vestiging bij u in de buurt.