Terug naar alle nieuwsberichten

Carrière na Luzac: burgemeester van Middelburg

Alumnus uitgelicht: HARALD BERGMANN

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
“Als kind zei ik niet: ik wil burgemeester worden. Ik ben de politiek ingerold, het heeft zo moeten zijn. Toen ik bij de gemeente Rotterdam werkte, was ik al wel nieuwsgierig naar ‘de andere kant van de tafel’. Bij toeval kreeg ik een plek op de lijst van de Rotterdamse deelgemeente ‘Centrum’, werd vervolgens lijsttrekker en daarna ook nog eens, als grootste partij, de voorzitter van de Centrumraad. Bij de VVD ben ik de training Liberale Loopbanen gaan volgen, om te ontdekken: wie ben ik, waar liggen mijn talenten en hoe kan ik die inzetten in de politiek? Zo ben ik op het idee gekomen om te solliciteren als burgemeester. Bij de eerste poging was het raak: ik werd burgemeester van Albrandswaard (Rhoon en Poortugaal). Na zeven jaar solliciteerde ik opnieuw en sindsdien ben ik alweer 2,5 jaar burgemeester van Middelburg.”

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?
“Meer dan de helft van mijn dag bestaat uit vergaderingen: met medewerkers, het college, de raad, maar ook politie, justitie, brandweer, inwoners, belangengroepen en ondernemers. Verder kom ik veel bij mensen thuis tijdens naturalisaties en huwelijksjubilea. Ik onderhoud eveneens veel externe contacten: met buurgemeenten en provincies, Den Haag en Vlaanderen, maar ook tijdens bedrijfsbezoeken. Daarnaast zijn er feestelijke momenten, zoals uitreikingen van lintjes en officiële openingen. Mijn werk is dus heel afwisselend, waarbij de interactie met mensen altijd centraal staat. Ook is het geen ‘van negen tot vijf-baan’. Ik werk zo’n 3 à 4 avonden per week en bijna altijd op zaterdag. Ook word ik soms overdag of ’s nachts gebeld bij calamiteiten. Dit komt doordat ik als burgemeester het opperbevel heb over de brandweer en gezagvoerder ben van de politie.”

TIP: Geniet van het moment, probeer te leven in het ‘hier en nu’ en daar een succes van te maken.

Wat ben je direct na het behalen van je diploma gaan doen?
“In Leiden ben ik Nederlands Recht – Internationaal gaan studeren. Daar heb ik zeven jaar over gedaan. Vervolgens ben ik eerst in het bedrijfsleven en later bij de gemeente Rotterdam gaan werken.”

Welke rol heeft Luzac gespeeld in hetgeen je tot nu hebt bereikt?
“Je leert bij Luzac te focussen op wat er ècht toe doet, dus hoe je hoofdzaken kunt onderscheiden van bijzaken. Met de enorme bergen papierwerk die ik dagelijks moet lezen, heb ik daar nog altijd profijt van! De essentie van een verhaal goed op je netvlies krijgen en doorzien, dat heb ik eveneens bij Luzac geleerd. Vooral bij het houden van toespraken is dat heel nuttig, in verband met het vasthouden van de rode draad.”

Fotobijschrift: Bergmann, burgemeester van Middelburg, reikte op 28 februari 2015 een koninklijke erepenning uit aan voorzitter Jolanda Hehakaya van het jubilerende Middelburgs Muziekkorps.
Foto: Aart van Belzen (gemeente Middelburg)
Tekst: Inez van Kesteren