Terug naar alle nieuwsberichten

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het leren voor je schoolexamens?

De examens: de eindstreep is in zicht, alleen dit schooljaar nog. Maar er moet nog wel veel gedaan worden. Voordat je kan beginnen met leren voor je examens moet je eerst nog leren voor je schoolexamens. En voor sommige vakken kun je niet leren, maar moet je je skills verbeteren, zodat je dat Franse koppelwerkwoord herkent en die lastige wiskundeformule keer op keer goed toepast. Met deze tips houd je je motivatie, zodat je goed voorbereid je eerste schoolexamens in gaat.

  1. Stel een goed plan op

Bedenk kleine doelstellingen per vak. Welke hoofdstukken moet je kennen en welk onderwerp heeft nog net wat extra aandacht nodig? En hoeveel tijd besteed je aan de doelstellingen? Dit werkt, niet alleen omdat je goed overzicht houdt, maar ook omdat telkens kleine doelstellingen bereiken motiveert.

  1. Wissel af met studiemethodes en vakken

Heb je een uur lang Duitse woordjes gestampt? Dan doe je er goed aan om je even op iets anders te focussen. Pak bijvoorbeeld even je geschiedenisboek erbij of maak oefeningen voor natuurkunde.

  1. Vink je to do-lijstje af

Op maandag twee uur lang scheikunde geleerd? Check! Streep het door. Dat motiveert je en geeft je zelfvertrouwen.

  1. Ontspan

Tijdens je slaap sla je wat je leert op. Het is dus superbelangrijk dat je voldoende nachtrust hebt. Nachten doorhalen heeft niet zoveel zin.

Oefenen, oefenen, oefenen. Door het te doen, leer je het beste. En ben je even de motivatie kwijt om je boek open te slaan? Denk dan aan dat felbegeerde diploma én die extra lange zomervakantie na de examens.

Lukt het toch niet om dat moeilijke vak onder de knie te krijgen? In december kan je bij Luzac Examentraining alvast een examentraining volgen. Zo ga je goed voorbereid je (school)examens in.

Examentrainingen 2024Klaar voor je examens? Doe de quiz

Bel mij terug